Békés megye

2020.09.20. 06:55

Akár már hamvasztani is lehet az elhullott házi kedvenceket

Az elütött vadak mellett időről időre találkozni szerencsétlenül járt házi kedvencekkel az utakon vagy azok mellett. Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni ilyenkor? Az egyes területeknek más a felelőse, más az eljárásrend, de a tetemeket minden esetben elszállítják, amennyiben értesül róla az illetékes.

Busi Ottó

Egy uniós statisztika szerint nagyságrendileg tízből négy magyar háztartásban van legalább egy kutya, és majd 2,5 millió macskát tartanak az országban. Nem kevés állat lakja így hazánkat, ezért értelemszerűen a balesetek sem ritkák.

A közúton elütött állatok tetemeinek helyét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területileg illetékes megyei diszpécserszolgálatánál lehet bejelenteni. Az állati tetemek esetében – vadállatokat kivéve –, a társaság szerződött vállalkozói a bejelentés fogadásától számított 12 órán belül gondoskodnak a tetemek elszállításáról, és a hely fertőtlenítéséről. A Magyar Közút tájékoztatása szerint a Békés megyében összeszedett állati tetemeket a vállalkozó az NHSZ ÖKOT Nonprofit Kft.-nél (Dabas) adja le. Hozzátették, a közutakon elütött vadállatok elszállításával kapcsolatban a területileg illetékes vadásztársaságok jogosultak eljárni.

Az utak mellett megsérült vagy elhullott ebek legtöbbjén nincs azonosító /Illusztráció: Shutterstock/

A településeken belül az adott önkormányzat az illetékes a tetemek elszállításában. A megyében lakosságarányosan vélhetően a legtöbb házi kedvenc Békéscsabán él. A városban, a közterületen talált, gazdátlan állattetemek begyűjtéséről a gyepmester gondoskodik. A gyűjtőhely a Kétegyházi úton található, ahol az önkormányzat tájékoztatása szerint az állati eredetű melléktermékeket és tetemeket a vonatkozó szabályok betartásával gyűjtik és tárolják, majd a további kezelést végző vállalkozónak (ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.) adják át. Az itt elhelyezett elhullott állatokat egyébiránt nem vizsgálják meg; mint kiderült, egyedül a marhatetemnél ír elő a szabályozás kötelező állatorvosi igazolást arról, hogy a még élő állat miért is pusztult el.

Állatvédők szerint, ha van az állatban – jellemzően a ­kutyákban – csip, akkor kideríthető a gazdi személye, de ez nem jellemző, az utak mellett elhullott ebek nagy részében nincs ilyen, és nyakörv vagy biléta sem található ­rajtuk.

A békéscsabai önkormányzatnál egyébiránt elárulták, a Kétegyházi úti gyűjtőhelyen, – díj ellenében – az elhullott állat tulajdonosa is elhelyezheti a tetemet. Mivel a házi kedvencek esetében vélhetően a legtöbb gazda szerint mindez méltatlan, így kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen más megoldás létezik. A kedvtelésből tartott állatok tetemének elföldelését rendelet határozza meg, de az ott megfogalmazott különféle szabályok (például a talajvízszint) figyelembevételével az állattartó ingatlanán, – legfeljebb évi száz kilogramm össztömegig – elföldelhető az állatka. Sőt, hamvasztás is lehetséges: Sprőber Zoltán állatorvos úgy fogalmazott, ha megtörtént a baj, és valaki szeretné ezt a megoldást választani, erre is van lehetőség, az állatorvosok segítenek abban, hogy mit kell tenni ilyen esetben.

Vadelütésnél is intézkednek

A vad- és gépjárműütközések közúti balesetnek minősülnek, ilyenkor a terület vadászatra jogosult szervezetét is tájékoztatni kell – árulta el Zuberecz Tibor megyei fővadász.

Szavai szerint egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes: például egy őz értéke akár több mint 600 ezer forint is lehet.

– Az élő vad az állam tulajdona, az elejtett vagy elhullott állat pedig az illetékes vadászatra jogosult tulajdonába kerül. Így az elütött vad elvitele jogszerűtlen – hívta fel a figyelmet Zuberecz Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában