gyomorégés

2020.09.17. 11:14

A reflux ellen az életmódváltás a megoldás

Manapság egyre többen panaszkodnak gyomorégésre, melynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux mára a leggyakoribb emésztési probléma lett, az érintettek torka és gégéje is gyakran irritált.

N. Sz.

A refluxban szenvedők tapasztalhatnak émelygést, gyomorfájdalmat is, és sokszor panaszkodnak savas szájízre.

Bujdosó Dóra elmondta, a problémát valójában a gyomorsav nem megfelelő mennyisége és minősége okozza. A füzesgyarmati életmód- és táplálkozási tanácsadó hozzáfűzte, a reflux sikeres kezelésében fontos szerepet játszik az étrend, valamint az életmód megváltoztatása. Kiemelte, a gyakran alkalmazott savlekötők a kellemetlen tüneteket ugyan enyhítik, de a probléma valódi okát nem szüntetik meg.

A refluxos panaszokat fokozhatja a rendszertelen étkezés, az ülő életmód, a túlzott dohányzás és alkoholfogyasztás, sőt, bizonyos gyógyszerek szedése is – olvasható a házipatika.com honlapon. Hozzáteszik, a nehezen emészthető, túl zsíros, fűszeres ételek tovább maradnak a gyomorban, így kedveznek a refluxnak, helyettük a könnyedebb ételeket érdemes fogyasztani, és javasolt a gyakoribb táplálékbevitel, egyszerre kisebb mennyiségű étel elfogyasztásával. Gyógyító növény­ként a kamillát, édesgyökeret, fűzfakérget és a papaját említik meg.

A gyomorégést a kamillatea is enyhíti /Fotók: shutterstock.com/

– A szervezetet belülről kell helyrehozni, ennek alapja véleményem szerint a gyomor erősítése – szögezte le Bujdosó Dóra. A szakember hozzátette, lépésről lépésre vissza kell építeni a bélflórát, minimálisra csökkenteni vagy elhagyni a tej- és a gluténtartalmú élelmiszerek, italok bevitelét. A tanácsadó hozzátette, az érintettek lehetőleg fogyasszanak kevesebb cukrot, több zöldfélét. Elárulta, sokat segíthet a citromos víz és a sós gyógyvíz rendszeres fogyasztása is.

A táplálkozási tanácsadó szerint a napjainkra jellemző rohanás, a stressz, a környezeti hatások is sokat árthatnak egészségünknek, de a táplálkozás szinte mindennek az alapja. Kiemelte, hogy már azzal sokat tehetünk magunkért és családunkért, ha helyi kistermelőktől vásárolunk, és vegyszer-, valamint adalékanyag-mentes, teljes értékű tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában