Herczeg Tamás

2020.08.06. 19:08

Tehetség-díjat alapított a képviselő

Új elismerés, jutalom, dicséret azoknak, akikre büszkék lehetünk. A Tehetség-díjat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő alapította idén nyár elején, a ballagások, tanévzárók idején. Olyan kezdeményezés ez, amelyre – tudomásunk szerint – az országban sincs példa: egy politikus saját, adózott jövedelméből jutalmaz kimagasló eredményt elért, végzős általános iskolásokat, választókerülete minden településén.

Nyemcsok László

Herczeg Tamás hangsúlyozta, a tehetség, a szorgalom, a kitartás mind olyan tulajdonság, amely nagyon fontos értéket hordoz, szükséges ahhoz, hogy boldoguljunk az életben.

– A díjjal szeretném az elismerésemet kifejezni a ballagó nyolcadikosoknak, akik az eddigi életszakaszukban kiválóan teljesítettek. Emellett azoknak a családoknak is jár a tisztelet, ahol nevelik a gyermekeket, hiszen a szülők adják a legtöbbet: az értékeket, a biztonságot, a bizalmat a kiteljesedéshez – emelte ki a képviselő. – A tanítókat, tanárokat is köszönet illeti, mert elengedhetetlenül fontos a szerepük abban, hogy a tanulók 14 évesen készen álljanak a következő évek kihívásaira.

Az újkígyósi Liker Lili csütörtökön vette át a Tehetség-díjat az alapítótól, Herczeg Tamástól /beküldött fotó/

A képviselő elmondta, Békés megye jó, élhető, szerethető hely, ahol rengeteg sokra hivatott, rátermett gyerek él. Számos dolog kell ahhoz, hogy egy fiatal itt boldoguljon, ne vágyjon el a szülőföldjéről, és ha el is költözik a tanulmányai miatt, a későbbiekben visszajöjjön.

– Apró, nagyon pici gesztusnak gondolom ezt a díjat, ami talán eggyel több szálat jelent majd a szülőföldhöz kötődésben – folytatta Herczeg Tamás. – Azt tervezem, hogy amíg országgyűlési képviselőként dolgozom, addig évről évre kifejezem a tiszteletemet a legjobban teljesítő diákoknak ezzel a díjjal. Egyébként sokkal többen megérdemelnék, mint ahányan részesülnek az elismerésből. Jövőre bővíteni kívánom a díjazottak körét, főképp Békéscsabán, hiszen itt az állami, egyházi és nemzetiségi fenntartású általános iskolákban több ezren tanulnak. Idén minden településen annak a nyolcadikosnak (egy községben negyedikesnek) adom át az emlékplakettet az azzal együtt járó szerény pénzjutalommal, akit a nevelőtestület illetve a település vezetése javasol. Nem én döntöm el tehát, ki részesüljön az elismerésből. Nekem az az öröm jut, hogy iskolai keretek között, önkormányzati testületi ülésen vagy valamilyen rendezvényen, esetleg egy, a családdal folytatott beszélgetés során találkozhatok a parlamentben általam képviselt községek és városok kiváló tanulói közül azokkal, akikre a tanáraik javaslatot tesznek, és átadhatom nekik a díjat.

A képviselő kitért arra, sok nagyszerű képességű tizenéves van szerte a választókerületben, akik remek tanulmányi eredményt mutatnak fel, és a tantárgyi versenyeken állnak helyt. Vannak, akik nem, vagy nem kizárólag a tantárgyi tudásukkal, hanem sportteljesítményükkel, mások művészi vénájukkal érnek el sikereket. A díj tehát egy személyes elismerés, ami azt akarja kifejezni, hogy én magam is fontosnak tartom a tehetséget, a kitartást, a szorgalmat, és örülök annak, hogy itthon, a szülőföldünkön sokan vannak, akikre büszkék lehetünk, akik méltók a helyi közösség elismerésére.

Nem tartozik ugyan Herczeg Tamás választókerületéhez Pusztaföldvár, mégis kap Tehetség-díjat a település legjobb tanulója: – Ott éltem a gyermekkoromat, ott tanultam, egy tanévben tanítottam, s bár évtizedek óta nem Pusztaföldváron élek, sok emlék köt jelenleg is a településhez –hangsúlyozta a politikus. – Örülök, hogy lehetőségem nyílik szombaton oda is elmenni, és ezt a díjat a helyi nevelőtestület véleményét kikérve egy kiváló diáknak átnyújtani.

Többen már átvették a díjat

Békés megyei 1. számú választókerületében a Békéscsabai Tankerülethez tartozó iskolákból 2020 nyarán 562 nyolcadik osztályos diák ballagott el. Közülük 158-an gimnáziumban, 90-en szakképző iskolában, 290-en technikumban, 2-en szakgimnáziumban, 4-en szakiskolában, 18-an pedig készségfejlesztő iskolában folytatják a középfokú tanulmányaikat.

Herczeg Tamástól Tehetség-díjat, azaz emlékplakettet és pénzjutalmat kapott diákok: Liker Lili (Újkígyós), Laurinyecz Eliza (Kétsoprony), Orvos Levente (Csorvás), Pap Zsófia (Kétegyháza), Süli Bertalan (Szabadkígyós), Vaszkó Martina (Kondoros), Vida Milán (Telekgerendás). A későbbiekben veheti át a Tehetség-díjat a már említett Pusztaföldvár mellett Békéscsabán két, Gerendáson pedig egy tanuló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában