TOP

2020.08.19. 19:04

Szökőkutat álmodtak a sarkadi körforgalom közepére

Átadták szerdán Sarkadon a Gyulai út és Anti út kereszteződésében megépített körforgalmat, valamint az annak közepére megálmodott szökőkutat.

Licska Balázs

20200819 Sarkad 4219-es jelű Furta-Gyula összekötő úton, Sarkadon körforgalom épült, továbbá a körforgalomban Sarkad Város Önkormányzata és önzetlen sarkadi támogatók felajánlásából, saját forrásból szökőkút került kialakításra. A beruházások részleteiről az ünnepélyes átadás keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Sarkad Város Önkormányzata Dr. Mokán István, Sarkad város polgármestere Dr. Takács Árpád, Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja Kónya István, Békés Megyei Önkormányzat területi tanácsnoka Cserkúti András, Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A beruházás két részre bontható – mondta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere.

Egyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként 367 millió forintból körforgalmat alakítottak ki a Gyulai út és az Anti út kereszteződésében. Hangsúlyozta, ezt a fejlesztést több évtizede tervezték, mivel igen forgalmas és veszélyes csomópontról van szó, ahol az oda nem figyelés életeket is követelt. Sarkad szívében, a város ékszeres dobozának nevezhető Éden-tavak szomszédságában a megyei önkormányzat támogatásával megvalósult az álom.

Takács Árpád, Kónya István, dr. Mokán István és Cserkúti András adták át szerdán a körforgalmat és a szökőkutat. /Fotók: Imre György/

Másrészt felmerült, hogy mi legyen a körforgalom közepén, és többek gondolták úgy, hogy egy szökőkút megfelelő lehetne. A kezdeményezéseket tettek követték, és a nagylelkű vállalkozói, lakossági felajánlásokból összegyűlt pénz a nagyjából 25 millió forintos beruházás 15 százalékát biztosította, a fennmaradó részt az önkormányzat saját forrásból fedezte. Kiemelte, lesz a közelben egy köztéri képzőművészeti alkotás, amelyen feltüntetik az adományozók névsorát.

Sarkadon kiváló emberek, civilek, vállalkozók élnek, akik együtt gondolkodnak, akiket az egymásba vetett hit és szeretet vezet – folytatta dr. Mokán István. A városvezető aláhúzta: az elmúlt években 10 milliárd forint értékben indítottak el beruházásokat, amelyek egy részét be is fejezték. Sorolta: hamarosan indul a Kossuth utcai általános iskola 1,4 milliárd forintos fejlesztése, a tanuszoda építése az Anti úti sportpályán. Véget ért a járási hivatal mintegy 700 millió forintos bővítése, rövidesen befejeződik a Gyulai úti általános iskolánál a tálalókonyha, fejlesztik a városi piacot, szépül a Táncsics tér, gazdaságfejlesztési projekt indul a Sarkadkeresztúri úton.

– Nincs kis vagy nagy fejlesztés, csak fejlesztés van, amely hozzásegíti Békés megyét ahhoz, hogy élhető legyen, hogy növekedhessen a népességmegtartó ereje – fogalmazott Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Kiemelte, a kormány számára fontos a vidék. Kitért a járási hivatal fejlesztésére, amely jelzi, hogy fontos ez a térség, hogy szolgálnák a környékben élőket, illetve azokat a határon túlról érkezőket is, akik Sarkadon intézik az ügyeiket. Beszélt a kormány, a megyei önkormányzat, a település, az országgyűlési képviselő, valamint a helyiek összefogásáról, hiszen mindannyian abba fektetnek be, hogy otthont építsenek a következő nemzedékek számára.

– Ha van közös akarat, akkor csodákat lehet megvalósítani, a sarkadi összefogás példaértékű – húzta alá Kónya István, a megyei önkormányzat tanácsnoka, aki szerint az, hogy az álmokat valóra váltották, a sarkadiak közös eredménye. Emlékeztetett, hogy 2010-től a megyei önkormányzat végigjárta mind a 75 települést, felmérték az igényeket, ennek mentén alakították ki a térségi fejlesztési stratégiát. Kiemelte: nyoma van annak, hogy Sarkad a TOP keretében 2 milliárd forint támogatást nyert el 17 fejlesztésre.

Huszonöt kilométer újult meg

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója megosztotta, hogy 2018 és 2020 között 13 közlekedésfejlesztési beruházás valósult meg, a 3,5 milliárd forintból 24,5 kilométernyi szakaszt újítottak fel.

Sarkadon a körforgalom építése tavaly ősszel indult, a meglévő háromágú kereszteződés helyett egy négyágú csomópontot alakítottak ki, bekapcsolták a Körösháti utcát is. Sorolta, hogy a körpálya hat méter széles, és hogy a munkálatok során 900 köbméternyi töltésanyagot, 700 köbméter betont, valamint 240 köbméter aszfaltburkolatot építettek be. Jelezte, hogy a körforgalom révén a forgalom egyenletesebben folyhat, a gyalogosok és a biciklisek biztonságát pedig védőszigetek növelik.

Kónya István, a megyei önkormányzat tanácsnoka ismertette azt is, hogy a TOP keretében 24 kerékpárút-fejlesztési projekt valósult vagy valósul meg, ez 68 kilométernyi bicikliutat jelent összességében 7,8 milliárd forint értékben. Ezek a beruházások ugyancsak a közlekedés biztonságát erősítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában