lakóingatlanok

2020.08.01. 15:29

Százmilliókért adják a luxust Békésben

Az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára megyénkben a családi házaknál 119 ezer, míg a panellakásoknál 256 ezer forint. A legmagasabb árakkal jellemzően Békéscsaba, Gyula és Orosháza környékén találkozhatnak a vevők. Rábukkantunk közel egymilliárdba kerülő ingatlanra is.

Busi Ottó

Luxusingatlant is vásárolhat Békésben az, akinek megengedi a pénztárcája /Illusztráció: Shutterstock/

Orosházán árulják a megye legdrágább családi házát, közel egymilliárd forintért, azaz a luxusingatlan négyzetméterára több mint egymillió forint. Régiónkban a lakóingatlanokat átlagosan közel húszmillió forintért kínálják. A statisztikai adatokba azonban beleszámít a közel félmillió forintért és a több százmillió forintért ajánlott épület is. A hirdetések közt legnagyobb számban a családi házak, illetve a panellakások szerepelnek, ezekből van a legnagyobb kínálat megyénkben. Utóbbinál az Ingatlannet.hu statisztikái szerint 13 millió forint az átlagár: hirdet­nek 6,5 millió és 17 millió forintért is lakásokat. Családi házakat átlagosan 19,5 millió forintért lehet vásárolni, de itt a két véglet közt óriási a különbség: néhány százezerért, de közel egymilliárdért is lehet venni kertes házat Békésben.

Luxusingatlant is vásárolhat Békésben az, akinek megengedi a pénztárcája /Illusztráció: Shutterstock/

Az Ingatlanbazar.hu oldalán meghirdetett házak közül 933 millió forintos vételárával kimagaslik egy orosházi luxusingatlan, mely több mint tíz szobával várja az új lakókat, a garázs pedig hat férőhelyes. Fürdőből négy van, wellnessrészlegből egy: a húsz méter hosszú fedett medence ellenáramoltatóval is fel van szerelve. Az új lakóknak jár a felszerelt szauna, a szolárium és a jakuzzi is, ez utóbbiban akár tízen is lazíthatnak. Mindezek mellett egy komplett fitneszterem is tartozik a házhoz. A kert háromezer négyzetméter, melynek öntözését akár mobiltelefonról is lehet vezérelni. A leírás szerint az ingatlan a világ bármely pontjáról irányítható intelligens rendszerrel rendelkezik, amivel minden elektromos eszköz elérhető.

Második helyre egy, a gyulai várfürdő mellé épült családi ház jutott. Ez négy éve épült és 218 négyzetméteres: többek között öt szoba, konditerem és egy merülőmedencével ellátott szauna is várja az új lakókat. A telek több mint ezer négyzetméteres, a modern locsolóberendezés sem hiányzik. A tulajdonos 195 millió forintot kér érte.

A dobogó harmadik fokára egy 107 millió forintért kínált csabai ingatlan került, mely nem egy tipikus családi ház. Összesen három épületrészből áll: két lakrészből és egy tíz éve épült, műhelyként és garázsként használt melléképületből. Ikerházként akár két család otthona is lehet, sőt kialakítható a jelenlegi műhelyből egy újabb ház is. A lakórészek valamivel több mint egy évtizede lettek ­teljesen felújítva, az 1200 négyzetméteres telket pedig értékes növényekkel ültették be.

Rendeződik az ingatlanpiac

Júniusban már a tavalyi szinten volt az ingatlanpiac a Duna House elemzése szerint. A májusi már kiugró keresleti adatok után, a piaci folyamatoknak megfelelően, az adásvételek számában is megmutatkozott az emelkedés júniusban, amelynek egy része valószínűleg az elhalasztott ügyletekből tevődött össze.

Éves szinten eddig közel hatvanezer ingatlanpiaci tranzakciót becsül a Duna House. A panellakásoknál tovább csökkentek az árak országszerte, a legnagyobb mértékben, három százalékkal Budapesten.

A második negyedévben értékesített ingatlanok adatai alapján a keleti és nyugati részeken az átlagos értékesítési ár a téglaotthonok esetében 14 és 8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a paneleké egy-egy százalékot csökkent. Vidéken a legtöbb ingatlan 10-20 millió forint közötti vételáron cserélt tulajdonost, Pest megyében 33 százalék volt a 40 millió forint felett értékesített otthonok aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában