Díszpolgárt is avattak Sarkadon

Sarkadon a hagyományoknak megfelelően a római katolikus templomban rendezték meg csütörtökön a városi ünnepséget, amelyen átadták a kitüntetéseket.

L. B.

Az eseményen Karsai Károly római katolikus diakónus azt mondta, a feladatunk keresni a krisztusi igazságot, hordozni azt a szeretetet, amit kaptunk. Koncz Zsolt sarkad-belvárosi református lelkipásztor úgy fogalmazott, a járvány felborította a családok életének normális menetét, de most Istennek köszönhetően itt vagyunk, a templomban, igent mondunk az életre. Futó Zoltán sarkad-újteleki református lelkipásztor kifejtette, hálát adhatunk, hogy szeretett hazánkban béke van.

Kónya István mondott beszédet Sarkadon /A szerző felvétele/

Nemcsak koronát örököltünk Szent Istvántól, hanem egy szellemi végrendeletet is, értékek összességét, sziklára épített házat – fogalmazott ünnepi beszédében Kónya István, a megyei közgyűlés térségi tanácsnoka. Feltette a költői kérdést, hogy mit is jelent augusztus 20-a: kereszténységet, az államalapítást, esetleg a kenyér ünnepét, vagy a tűzijátékot. Kiemelte, a Szent István-i örökség mindig is meghatározta a magyarok életét, általa van múlt, jelen és lesz jövő.

A Nyugat kezdi elfelejteni azokat az értékeket, amelyek alapján ezer éve felépült Európa – hangsúlyozta. Kónya István jelezte, amíg nyugaton lebontják, más célokra átalakítják a templomokat, addig hazánkban templomokat építenek és újítanak fel. Elmondta: az Európai Unió zászlajában tizenkét csillag látható, mint ahogy például tizenkét apostol is volt. Aláhúzta: szükségünk van a Szent István-i értékekre, példát kell mutatnunk, erősítenünk kell a közösséget.

Azzal zárta: a feladat magyarnak lenni Európában és európainak lenni Magyarországon.

A városi ünnepségen átadták az idei kitüntetéseket is. Sarkad díszpolgára lett dr. Szabó László nyugalmazott háziorvos, volt alpolgármester, önkormányzati képviselő. Sarkadért kitüntetést érdemelt ki Nagy Zoltán egyesületi elnök, Sárközi Sándor kőműves vállalkozó, önkormányzati képviselő, valamint Tóth Gábor autószerelő, vállalkozó.

Díjazták továbbá a Sarkadi Lendület 2010 Tenisz és Sportegyesületet, Tari István pedagógust, Nagy Béla rádióamatőr sportolót, Dézsi Annamária pedagógust, dr. Tóthné Pável Judit nyugdíjas gyógypedagógus-pszichopedagógust, Tormáné Krajcsik Irén pedagógust, Boldogné Varga Annamária kuratóriumi elnököt, Gerebenics Róbert pedagógust, dr. Tóbiás Éva háziorvost, dr. Bódi Erika gyógyszerészt, Farkasné Sinka Szilvia szakápolót, Péntek Istvánné gyógyszertári szakasszisztenst, Csepreghy Júlia közgazdasági szakokleveles mérnököt, Kárpáti Zoltánné vállalkozót és Zsilák Sándorné alapító egyesületi tagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában