fejlesztések

2020.07.28. 19:51

Újabb lépést tesznek a modern város felé Békéscsabán

Két jelentős, a Modern Városok Program keretében a kormány támogatásával, több milliárd forintból megvalósuló beruházás rajtolhat el Békéscsabán rövidesen, mindkettő főleg bicikliutakkal kapcsolatos – jelentették be a kedden a városházán tartott rendezvényen.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

Az egyik fejlesztés keretében Wenckheim turista- és kerékpárutat létesítenek, a másik részeként pedig infrastrukturális beruházásokkal segítik a vállalkozásokat, például itt is bicikliutakat tesznek rendbe és alakítanak ki, de víz- és szennyvízvezetékeket, parkolókat ugyancsak építenek. Az egyikre 2,2 milliárd, a másikra 2,7 milliárd forint hazai forrást kapott az önkormányzat a kormánytól a Modern Városok Program keretében.

Szarvas Péter ismertette a beruházások részleteit, az asztalnál Ando György és Herczeg Tamás /Fotó: Lehoczky Péter/

– Az a város lehet korszerű, 21. századi, az elvárásokat kiszolgáló, ahol megfelelő az infrastruktúra, és az infrastruktúra részben a bicikliutakra, a víz elvezetésére vagy a parkolókra is vonatkozik – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Hozzátette, sok más is fontos ahhoz, hogy egy település élhető legyen, bízik benne, a kormány támogatásával lesznek még fejlesztések és azokhoz kapcsolódó bejelentések. Kiemelte: a békéscsabaiaknak sokat jelent a kerékpározás, egyrészt munkába, iskolába járást, másrészt sportolást, családi együttlétet, harmadrészt turizmust.

– A kormány támogatásával rengeteg beruházás zajlik a Modern Városok Program keretében, a város nagy léptékben fejlődik, életképes ötletekkel rendelkezik – hangsúlyozta Szarvas Péter polgármester. Sorolta, hogy épül az M44-es, a Fürjesi út, a nyomdaipari tudás- és képzőközpont, az iparterület, a napelempark, megújul a sportcsarnok, közben a Munkácsy-negyed fejlesztése a felénél tart, a CsabaPark beruházása a végéhez közeledik. Aláhúzta: ebbe a sorba illeszkedik ez a két, bicikliutakhoz köthető projekt.

A Wenckheim turista- és kerékpárút alapötlete az volt, hogy kössék össze a Wenckheim család örökségeit, elérhető lesz a gerlai, a pósteleki, a szabadkígyósi és a gyulai kastély. Megújul a bicikliút a Bartók Béla úton, a Temető soron, a Kétegyházi úton, emellett kerékpárút épül a Kígyósi és a Kerekegyházi úton. A jaminai bányatavak és a szabadkígyósi kastély közötti rész kapcsán forráskiegészítést várnak a kormánytól.

Korszerűsítik és szélesítik 2,25 méterre az Élővíz-csatorna menti szakaszt Veszéig, majd szélesítik az utat Póstelekig. A munkaterületet átadták, több helyen várhatók forgalomkorlátozások.

A másik projekttel az iparterületek kiszolgálása a cél. Egyrészt rövidesen rajtol a munka és korszerűsítik, szélesítik a Mezőmegyer felé vezető bicikliutat a Berényi úti temető és az aluljáró között; másrészt a Gerla felé menő kerékpárutat szintén rendbe teszik egy bizonyos szakaszon, a téesztől a hídig, ez a munka októberben indulhat.

Az elképzelések között szerepel emellett egy másik szakasz felújítása, szélesítése is a Dobozi úton, valamint az, hogy a 47-es mentén épült iparterületet Mezőmegyer, a Mokry utca és a Szarvasi út felől egyaránt megközelíthetővé tegyék bringaúton keresztül, ezekben az esetekben a tervezés zajlik.

Érdemes felfedezni a kastélyok titkát

Múltidéző Wenckheim kastélytúra – ezt a címet viseli az a könyv, amit a Wenckheim turista- és kerékpárutas projekt kapcsán adott ki a múzeum, a kötetet Ando György igazgató mutatta be. Hangsúlyozta, Békés megye sejtelmes hely, a mondák, a legendák területe, ahol ugyanúgy vannak alagutak, mint várak, és összesen több mint harminc kastély van a térségben, mindegyik valamilyen titkot őriz. Ezeket érdemes felfedezni, akár biciklivel.

A kiadvány révén az olvasók betekinthetnek két dinasztia, a Harruckernek és a Wenckheimek történetébe, négy helyszínre utazhatnak el, a mesés Szabadkígyósra, a rózsaillatú Póstelekre, Gerlára és Dobozra. Érdekességként megemlítette: Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének főhősét, Kárpáthy Jánost Wenckheim József Antalról mintázta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában