határhelyzet

2020.07.11. 11:29

Figyelnek a parlagfűre Békésben is

Az Agrárminisztérium idén is elrendelte az évente szokásos határszemlét. Ez megyénk erdő nélküli termőterületének tíz százalékára terjed ki. Az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását is.

Nyemcsok László

Fotó:

Idén Bélmegyeren, Tarhoson, Telekgerendáson, Újkígyóson, Ecsegfalván, Hunyán, Eleken, Gyulán (a Kígyósi és a Csabai út közötti részen), Mezőhegyesen, Békéssámsonban, Méhkeréken, Sarkadon (a Sarkadkeresztúri és a Szalontai út közötti részen), Békésszentandráson, Füzesgyarmaton és Kertészszigeten lesz határszemle. Ennek egyik kiemelt célja a termőföldek hasznosításának ellenőrzése. A tulajdonos, földhasználó hasznosítási kötelezettségének a művelési ágnak megfelelő termeléssel vagy termelés nélkül a terület gyommentesen tartásával tehet eleget. Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. Az ellenőrzés kiterjed a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására, a termőföldek művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

Földesi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei titkára hangsúlyozta, a hatályos jogszabály értelmében a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A megyei kormányhivatalnál közölték, a hatóság folyamatosan ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség folyamatos /Fotó: L. P./

A korábbi szabályozás szerint a földhasználó csak az adott év június 30-ig kellett, hogy megakadályozza a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Alapvetően az alternatív fajok megjelenése miatt módosult a jogszabály, így 2019 óta a védekezési kötelezettség folyamatos, az egész vegetációs időszakra kiterjed. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a földhivatali feladatkörben eljáró megyei kormányhivatal feladata.

A törvényi kötelezettséget elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el, és szabja ki a bírságot. Ennek mértéke függ az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől. A kiszabott összeg akár az ötmillió forintot is elérheti. A jogszabály alapján meghatározott esetekben közérdekű védekezést (kaszálás) kell elrendelni, amelynek költsége ugyancsak a földhasználót terheli.

A parlagfű-mentesítés egészségügyi szempontból is fontos /Fotó: L. P./

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik leggyakoribb, nem fertőző betegség. Jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

A Békés Megyei Kormányhivatal kéri a földhasználókat, termőföld-tulajdonosokat, hogy tegyenek eleget a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeiknek. Végezzék el az időszerű talaj- és növényápolási, növényvédelmi munkákat, és tartsák a területeiket gyommentes állapotban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában