Nemzeti konzultáció

2020.07.31. 14:19

Figyelembe veszik a döntéshozók a véleményeket

A legfrissebb adatok szerint már 1 millió 192 ezren töltötték ki online vagy postai úton a nemzeti konzultációs íveket. Így tett a békéscsabai Gyebnár Péter is, aki szerinte a demokrácia alapja, hogy kikérik és figyelembe is veszik az emberek véleményét.

L. B.

20200730 Békéscsaba Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke beszélt a nemzeti konzultációról és a koronavírus-helyzetről. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A nemzeti konzultáció azért fontos, mert mindenki elmondhatja a véleményét, amit a demokrácia alapjának gondol, és akkor működnek jól a dolgok, ha ezeket a véleményeket a döntéshozók figyelembe veszik. Üdvözlöm, hogy a konzultáció kérdéseire a levél mellett online is lehet válaszolni, ez az internethasználók körében gyorsabb, egyszerűbb megoldást jelent – mondta a békéscsabai telephelyű Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) elnöke, Gyebnár Péter.

– Alacsony maradt Békés megyében a megbetegedések száma, ismeretségi körömben sem volt fertőzött, tehát szerintem a kormány intézkedései elérték a céljaikat, sikerült megállítani a koronavírus terjedését. A szájmaszk viselését jónak tartom, de meglehetősen vegyes, hogy hol kell hordani és hol nem, illetve, hogy felveszik-e az emberek vagy sem.

A Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) elnöke, Gyebnár Péter /A szerző felvétele/

Gyebnár Péter elmondta, idén lett volna a húszéves érettségi találkozójuk. A volt osztálytársak egy része külföldön, Németországban és Angliában él – ahol a hazainál súlyosabb a koronavírus-helyzet –, és kockázatosnak tartották volna a hazajövetelt, ezért a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek.

A FETA életét is befolyásolta a járvány, voltak lekötött programjaik, amiket törölni, halasztani kellett, újra kellett gondolni az alapítvány működését. Több nyári tábort szerveznek augusztusban, figyelnek az előírások, a higiénés szabályok betartására, és táboron kívüli programra nem is viszik el a gyerekeket, hogy külső személyekkel ne érintkezzenek.

Egész nyáron zajlanak a Wenckheim kerékpártúrák, és mivel a létszámot ötven érdeklődőben maximalizálták, erre nincs hatással a vírushelyzet. Az elnök azt tapasztalta, az aktív programokra nőttek az igények, az emberek biztonságosabbnak érzik ezeket a szabadtéri programokat, mint a zárt térben tartott rendezvényeket, szórakozási lehetőségeket. Mivel a túraszervezők törölték a romániai lehetőségeket, intenzívebb lett a Körösök völgyében az aktív turizmus.

Az alapítvány is közreműködik a kerékpáros kritérium országos bajnokság szeptemberi csabai állomásának szervezésében. A mostani szabályok szerint megtartható az esemény, de ha olyan döntés születik, törlik a programot.

A konzultációs íveket postai úton augusztus 15-ig lehet visszaküldeni, a világhálón pedig itt lehet kitölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában