Békés megye

2020.07.12. 11:29

A kertünkben bármikor süthetünk szalonnát

Mit nem szabad vízzel oltani; tűzgyújtási tilalom idején lehet-e a kertben grillezni, szalonnát sütni – többek között ezekre a kérdésekre is választ adhatnak, kaphatnak azok, akik kitöltik a katasztrófavédelem honlapján elérhető, tűzvédelemmel kapcsolatos tesztet.

Licska Balázs

grill szezon illusztráció

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezentúl bárki felmérheti tűzvédelmi tudását, ha kitölti a katasztrófavédelem interaktív tűzvédelmi tesztjét – írták a katasztrófavédelem honlapján. A válaszokat azonnal ki is értékelik, és nem csak az jelenik meg, hogy az helyes vagy helytelen volt-e; ugyanis magyarázatokat is adnak a tesztet kitöltőknek.

Mint jelezték, az égéshez három alapfeltétel együttes megléte szükséges. Ez egyrészt az éghető anyag, másrészt az égést biztosító közeg – főleg oxigén –, harmadrészt az anyag gyulladási hőmérsékletét elérő hőmérséklet. Az égés nem jöhet létre, ha nem egy időben és térben van jelen a három alapfeltétel. Fontos azonban kiemelni: égés akkor is létrejöhet, ha nincs gyújtóforrás, láng az éghető anyag közelében, ilyen az öngyulladás.

Tűzgyújtási tilalom alatt az erdőkben nem lehet tüzet rakni, de kerti szalonnasütésre van mód /Fotó: MW/

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában azzal, mi a teendő, ha otthonukban tűz keletkezik, vagy bizonytalanok, ha a konyhában lángra kap az olaj és azt oltanák el.

Hangsúlyozták: forró, égő olajra tilos vizet önteni. Az olaj hőmérséklete ugyanis jóval a víz forráspontja, 100 fok fölé tud emelkedni. A konyhai étolaj nagyjából 180 foknál kezd el füstölni, és csak 370 fok körül kezd égni. Ha égő olajra vizet öntünk, akkor a víz az olajénál nagyobb sűrűsége miatt alulra kerül, vagyis az edény forró aljával fog érintkezni. A magas hőmérséklettől hirtelen felforr, gőzzé alakul, amitől szinte szétrobban. Ezzel szétlöki az olajat minden irányba. A forró olaj, gőz pedig szétfröccsenve súlyos égési sérüléseket okozhat. Ezért, ha ég az olaj, akkor egy fedőt kell gyorsan az edényre tenni.

Időről időre felmerül a kérdés, tűzgyújtási tilalom idején lehet-e a kertben grillezni, szalonnát sütni. A korlátozás idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tilalom viszont nem terjed ki az otthoni, kerti grillezésre és szalonnasütésre.

Lényeges, hogy tűzoltási felvonulási területen nem lehet gépjárművel parkolni, ilyen felfestéssel lehet találkozni például tömbházaknál, közintézményeknél. Mint írták, a megállni tilos, várakozni tilos tábla mellett kiegészítő jelzésként gyakran látható, hogy egy adott távolságon belül tilos parkolni. Azért kell üresen hagyni ezeket a helyeket és az oda vezető útszakaszokat, mivel addig nem tudnak biztonságosan beavatkozni a tűzoltók, amíg megfelelő távolságra nem közelítették meg az épületet. Aki ilyen helyen áll meg, akár 30 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot is ­kaphat.

Újra csengetnek a kéményseprők

Július elsején újrakezdte­ a társasházi sormunkát­ a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete Békés megyében is. Minden olyan társasházban, ahol az éves ellenőrzést március 17-ig nem végezték el, a szakemberek megkezdik a lakosság kiértesítését a kéményellenőrzés és -tisztítás új időpontjáról. Békéscsabán, Gyulán és Orosházán év végéig, Békésen no­vember végéig, Mezőhegyesen pedig szeptember végéig lesznek sormunkák.

A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy támogassák a kéményseprők évente kötelezően, ingyenesen végzett munkáját azzal, hogy az értesítőn megadott napon beengedik a szakembereket.

A kertes házak tulajdonosai is újra, szabadon választott időpontra, díjmentesen igényelhetik égéstermék-elvezetőjük felülvizsgálatát. Ezt megtehetik online, e-mailben, postai úton, személyesen vagy telefonon a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában