szabályok

2020.06.28. 06:52

Nem tiltották meg a vasárnapi fűnyírást a megyében

Időről időre felmerül, hogy illik-e, egyáltalán a szabályok szerint lehet-e a hétvégén, vasárnap füvet nyírni. Békéscsabán, Sarkadon, Vésztőn és Kötegyánban nincs olyan helyi rendelet, amely ezt tiltaná, olyan viszont van, amely szerint kötelező rendben tartani az ingatlanokat és azok környékét.

Licska Balázs

Fotó: MW

Fotó: Löffler Péter

Békéscsabán nincs olyan helyi rendelet, amely korlátozná a vasárnapi fűnyírást, flexelést vagy más erős hanghatással járó tevékenységet – ismertette Szarvas Péter polgármester. Hozzáfűzte: évente csak egy-két alkalommal fordul elő, hogy panasz érkezik az önkormányzathoz amiatt, hogy valaki hétvégén, vasárnap nyír füvet, ám a hangoskodó, az indokolatlan zajkeltő általában csendháborítást valósít meg, ilyenkor a rendőrség intézkedhet.

Az viszont szerepel egy békéscsabai jogszabályban, hogy az ingatlantulajdonosnak vagy -használónak kötelező gondoskodnia a tisztán tartandó közterület – vagyis az ingatlanok határvonalától a közút széléig, de legfeljebb 15 méter szélességig tartó terület – gondozásáról.

Sarkad polgármestere, dr. Mokán István érdeklődésünkre elmondta, a városban sincs olyan helyi rendelet, amely büntetéssel sújtaná azokat, akik vasárnap indítják be a fűnyírót. Információi szerint a városházára sem érkezik amiatt bejelentés, hogy valaki ezzel zavarná a környékben élők nyugalmát, és a közösségi portálon sem panaszkodnak emiatt a helyiek. Hírportálunk talált egy jogszabályt, amely szerint az ingatlan rendszeres tisztán tartásáról gondoskodniuk kell a sarkadiaknak. A fű például nem lehet magasabb húsz centiméternél. Aki erre fittyet hány, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

Vésztőn sem lelt hírportálunk olyan helyi rendeletre, amely korlátozná, hogy mely napokon lehet füvet nyírni és melyeken nem. A környezetvédelem helyi szabályairól szóló regulában ugyanakkor van egy kitétel, amely szerint éjszaka tilos minden olyan zajt okozó tevékenység, amely a környék lakóinak nyugalmát szükségtelenül megzavarná – kivéve akkor, ha azonnali hibaelhárításról van szó. Ennek értelmében tehát éjszaka vélhetően a fűnyírás sem megengedett, mint ahogy a csendet nem lehet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel, továbbá más módon megzavarni.

Kötegyán polgármestere, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia elmondta, a településen nem szabályozták azt, mikor lehet és mikor nem füvet nyírni. Nem fut be amiatt panasz a polgármesteri hivatalba, hogy valaki például vasárnap véli úgy, ideje beindítani a berendezést. Emiatt nem is gondolkodnak abban, hogy keretek közé szorítják ezt a tevékenységet. Inkább amiatt kapnak bejelentéseket, hogy egyes porták elhanyagoltak.

A Balatonnál vannak korlátozások, nem lehet zajongani

Hírportálunk utánanézett, és kiderült, hogy két Balaton-parti városban, Keszthelyen és Balatonfüreden van – kvázi – csendrendelet, vélhetően a turisták miatt. Keszthelyen bizonyos időszakokban megtiltották az olyan, zajjal járó tevékenységeket, amelyek a szomszédban lévők nyugalmát zavarnák. Ennek értelmében nem lehet füvet nyírni estétől másnap reggelig, hétköznapokon reggel 7 óráig, szombaton és vasárnap reggel 9 óráig. Továbbá május 1. és szeptember 30. között szombatonként 13 és 16 óra között, vasárnap és ünnepnapokon egész nap érvényben van a korlátozás. Balatonfüreden hétköznapokon is van némi korlátozás, illetve a tiltás vasárnapokon és ünnepnapokon egész napra szól. Emellett június 1. és augusztus 31. között – legyen bármilyen nap – 12 és 15 óra között sem lehet füvet nyírni, zajongani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában