növényvédelem

2020.06.20. 07:00

Időszakosan felülvizsgálják a permetezők állapotát Békésben

Idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek, a hatóság leállítja, tulajdonosaikkal szemben eljárást indít.

Ny. L.

Mulasztás miatt csökkenthetik a támogatásokat /Fotó:MTI/Sóki Tamás/

Fotó: Sóki Tamás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) közölték, az EU-s előírásoknak megfelelően nálunk is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. Ennek előfutáraként létrejöttek a felülvizsgáló állomások, vezetőik képzése lezajlott. A hatósági szakemberek idén még nem indítanak eljárást azzal szemben, aki jelentkezett a műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra. Abban az esetben viszont, ha a tulajdonos be sem jelentette növényvédelmi gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomások egyikéhez – tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal –, úgy hatósági eljárás indítható vele szemben.

Mulasztás miatt csökkenthetik a támogatásokat /Fotó:MTI/Sóki Tamás/

Felhívták a figyelmet, hogy a vizsgaidőponttal vagy „­megfelelt” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek az idei évtől munkavégzésre nem használhatók. A 2020-as ellenőrzések során a szakemberek – amellett, hogy elindítják a hatósági eljárást – leállítják ezen növényvédelmi gépek munkavégzését. Ugyanez vonatkozik a vizsgán meg nem jelent gépekre is, valamint természetesen a nem megfelelt minősítést kapott eszközökre. Amennyiben nem történt meg a műszaki vizsgálatra való bejelentés vagy a géptulajdonos nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, mulasztása miatt az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia. Azon gépeknél, melyek 2019 előtt már átestek a műszaki felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a tanúsítványt, ha az három évnél nem régebbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában