a természet értékei

2020.06.06. 14:40

Gólyafiókákat mentettek a kardoskútiak

Elpusztult annak az egyetlen kardoskúti gólyafészeknek az egyik lakója, amelyben két fiókát nevelt a madárpár. A megmaradt gólyákat a szentesi madárkórházba szállították.

Cs. I.

Köztudottan természetbarát emberek laknak Kardoskúton. Figyelnek az őket körülvevő közeli s távoli természeti értékeikre. Van abból szép számmal errefelé. A község egyetlen gólyapárja is üdítő látványt nyújt, a madarakat is szemmel tartják. Varga Pál szombaton rossz híreket kapott.

– Tisztelt kardoskúti lakosok! Sajnos elpusztult a bolt előtti oszlopon fészkelő gólyák közül az egyik. A kicsinyek mentése hamarosan megkezdődik, ezért a település egyes részein rövid ideig tartó áramszünet várható – adta hírül.

A település vezetője érdeklődésünkre elmondta, lakossági bejelentést kapott, hogy kedvenc gólyapárjuk egyik tagja elpusztult az Orosháza-Tótkomlós közötti út mellett.

– Felhívtam a szakembereket, akik elmondták, hogy nagy valószínűséggel egyedül nem tudja felnevelni az életben marad gólya a kicsinyeket (a két fiókát). Felvettem a kapcsolatot a Körös-Maros Nemzeti Parkkal és az NKM Áramszolgáltatóval. Nagyon segítőkésznek bizonyult mindenki. Azonnal jöttek, a gólyákat elvitték a szentesi madárkórházba – mesélt a fejleményekről Varga Pál.

Kocsis Péter képviselő a fiókákkal /Beküldött fotó/

Kocsis Péter képviselő ment fel az emelőkosárban a gólyákért, majd Lengyel György, a Körös-Maros Nemzeti Park helyi tájegység-vezetője vette át őket, s vitte Szentesre a fiókákat.

– A fészekben őrködő gólyánk a kosár megemelkedéséig a fészekben volt. Utána elrepült, de felettünk körözött. Pár napig biztosan keresi majd a kicsiket, a párját. Bízunk benne, hogy jövőre újra visszatér hozzánk és költ – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában