Videóval és játékkal dobja fel az órákat Békéscsabán

A gyerekek otthon érzik magukat a digitális világban, előfordul, hogy élménygazdagabb, színesebb számukra így egy óra, mint egy tanteremben – osztotta meg tapasztalatait Szabados Péter. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa számos érdekességgel igyekszik feldobni a digitális oktatást, például Youtube-videókat, interaktív játékokat készít. A tanító szerint a személyes kapcsolatok miatt hiányzik a diákoknak a suli.

Licska Balázs

Szabados Péter szerint a diákok otthonosan mozognak a virtuális térben /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

A harmadikosokat tanító Szabados Péter elmondta, létrehozták a digitális osztálytermet a Google Classroom alkalmazásával, azok keresztül tartják a kapcsolatot a szülőkkel, úgy mennek ki a feladatok, a segédanyagok, illetve a teszteket is azon keresztül írják a gyerekek. Emellett keresett további lehetőségeket, amelyekkel színesítheti a digitális oktatást. Például megnézte, hogyan kell Youtube-csatornát csinálni, és pont egy tanítványa segített ebben, mivel neki már volt tapasztalata.

– Erre a csatornára töltöm fel az oktatóvideókat, a hangoskönyveket, amiket készítettem – folytatta. Emellett keresett olyan weboldalakat, alkalmazásokat, amelyek révén interaktív játékokat lehet szerkeszteni, például matematika vagy környezetismeret témakörében. Egy olyan oldalt is találtak, amely segítségével a diákok tudását ellenőrizhetik, dolgozatokat írathatnak. Hozzátette, igen intelligens a rendszer, ki is értékeli a gyerekek teljesítményét, persze van, hogy azt felül kell bírálni.

Szabados Péter kiemelte, olyan interaktív feladatokat is adnak a tanulóknak, amelyek révén a gyerekek leellenőrizhetik saját tudásukat, valós időben valós képet kaphatnak arról, mennyire sajátították el a tananyagot, mennyire nem. Ezzel, illetve a folyamatosan érkező pozitív üzenetekkel pedig az önálló tanulásra igyekeznek biztatni, sarkallni a diákokat. A testnevelést, a rajzot, a technikát és ének-zenét is lehet digitálisan oktatni. A gyerekek vidám és érdekes feladatokat kapnak, amelyeket könnyen és önállóan is elvégezhetnek, így nem terhelik a szülőket.

Szabados Péter szerint a diákok otthonosan mozognak a virtuális térben /Fotó: Lehoczky Péter/

Elmondta, vagy ő énekel fel egy-egy dalt, vagy megkeresi a Youtube-on, és a gyerekeknek hallás után kell azokat megtanulniuk. De letöltött egy különleges alkalmazást is, és bár nem érzi magát nagy zenésznek, azon bepötyögi a kottát, így pedig le-, eljátssza a tanulóknak az adott dalt. Számonkérésnél a diákoktól vagy videót, vagy hanganyagot kér. A testnevelés esetén gyakorlati feladatokat ad a nebulóknak, és például a bemelegítésekhez talált a fiúknak bokszos, a lányoknak fitneszes videókat. A számonkérés itt sem marad el, a gyerekeknek videón kell bemutatniuk a gyakorlatokat.

– Azt vettem észre, hogy a gyerekek otthonosan mozognak ebben a virtuális térben, van, hogy a diákot kérem meg, mutassa meg a szülőnek, mit kell csinálnia, hova kell kattintania. A tanulók várják a feladatokat, számukra talán élménygazdagabb, színesebb és gyorsabb is így az egész, mintha tanteremben lennénk, bár az offline oktatásban is napi rendszerességgel használtam sok eszközt, illetve bemutatót, videót szemléltetésként – ecsetelte.

Szabados Péter kiemelte a szülőket, akik rendkívül segítőkészek, ők is jól vették az akadályokat. Mint mondta, a szülők rendkívül leterheltek, és nehéz összeegyeztetni, hogy minden gyermek egy időben legyen a számítógép előtt. A pedagógusok szinte állandóan elérhetők, hétvégén is, délelőtt és délután, melyik szülő és gyermek mikor, hogyan ér rá. Hangsúlyozta: a szülőkkel közösen alakították ki azokat a szabályokat, feltételeket, amelyekben mindannyian tudnak működni.

Hiányzik a gyerekeknek az iskola

– Jó érzés meghallani a hangjukat, és ha esetleg küldenek magukról egy-egy videót, öröm látni azt is, hogy mennyit nőttek, változtak. Ugyanis a gyerekekkel való személyes kapcsolat nagyon hiányzik – mondta a harmadikosokat tanító, de felsőben informatikát is oktató Szabados Péter. Kiemelte, folyamatosan kérdezik a diákokat, hogy érzik magukat. A szülőktől is kapnak visszajelzéseket, akik közül többen hitetlenkednek, hogy a gyerekeknek hiányzik az iskola, a többiekkel való találkozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában