Megyeszerte nyugdíjba vonult a kézfogás

A koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy kerüljük el a társas érintkezési formák hagyományos változatait, lehetőség szerint magát a találkozást is. Amennyiben mégis szükséges embertársainkkal személyesen is beszélnünk, a szakemberek szerint mindenképpen mellőzzük a kézfogást, a puszit vagy az ölelést.

Vágvölgyi Nóra

20200526 Békéscsabán Üdvözlési formákat mutattak be a Békés Megyei könyvtárba. .Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért a szakemberek azt javasolták már a járvány kezdetekor, hogy néhány egyszerű higiénés szabályt tartsunk be, amivel jelentősen csökkenthetjük az esélyét annak, hogy elkapjuk a fertőzést. Emiatt a megszokott érintkezési, üdvözlési formákat tanácsos mellőzni, mint a baráti ölelés, a puszi vagy akár a kézfogás.

– Megfogadtam ezt az intelmet, hölgyeket csak szóban üdvözlök, férfiakat pedig – a kézfogás kiváltásaként – könyökünk összekoccintásával. A tiszteletet, üdvözlést – bár mi, magyarok szeretjük a közvetlenséget – testi kontaktus nélkül is meg lehet adni. Amint a vírus „visszavonul”, és nem fenyeget már minket, visszatérhetünk a megszokott ölelésekhez, kézfogásokhoz, a kedvelt üdvözlési formáinkhoz – mondta el hírportálunknak Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke.

Rakonczás Szilvia szerint még jó darabig élnünk kell a megváltozott köszönési formákkal /Fotó: Imre György/

Hasonlóan tesz Seregi Zoltán is, amikor ismerőssel találkozik, bár esetében a boka óvatos összeérintése sem ritka köszönési mód.

– Ajánlották, hogy az öklünket koccintsuk össze üdvözlésnél. De ami talán még ennél is biztonságosabb, – bár olykor vicces helyzeteket teremt – ha felemeljük kicsit a lábainkat, és a lábfejeket a bokánál finoman összeérintjük – árulta el a Jókai színház igazgatója. Mint mondja, a többség nevetve viszonozza a „lábköszöntő” gesztust. Ugyanakkor az igazgató elárulta, családtagjai esetében nem tudja alkalmazni a távolságtartást, hiszen nem könnyű puszi, ölelés nélkül üdvözölni szeretteinket.

Rakonczás Szilvia számára is nehéz, elmondása alapján majdhogynem lehetetlen betartani, hogy mostanság nincsen puszi és ölelés.

– Amikor a járványveszély kiderült, egyértelmű volt, hogy ilyenfajta testi kontaktusokra nincsen továbbiakban lehetőség. Azonnal nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy rendszeresen fertőtlenítenünk kell a kezünket. Mi elsősorban nem kezet fogunk a hozzánk betérőkkel, ugyanakkor az általuk megérintett könyvet vesszük át, ezért már a koronavírus-járványveszély miatti bezárás előtti napokon kesztyűben nyújtottuk át vagy kaptuk meg a könyveket. Ugyanakkor a kollégák esetében is azt tapasztalom, senkinek nem okoz problémát, hogy most nem fogunk kezet. Új partnereink számára is egyértelmű, hogy egymás szemébe nézve, fejbiccentéssel tudjuk pótolni a gesztust – mondta el a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. Hozzátette, hogy véleménye szerint ezt a protokollt még jó darabig alkalmaznunk kell partnereinkkel, ismerőseinkkel, amit egy kis odafigyeléssel hamar megszokhat az ember.

Ahányféle nép, annyiféle szokás

A járványügyi szabályok betartásához nem szükséges felrúgnunk a viselkedéskultúránk alapszabályait, vagyis az udvariasságot és a tisztelet megadását – fogalmazott Ocsenás Katalin, a Magyar Protokollosok Országos Szövetsége tagja a Vaol.hu portálnak adott interjúban.

– Sőt, valószínűleg vannak olyanok, akik egyenesen üdvözlik a puszilkodás jelenlegi szüneteltetését, hiszen ez az üdvözlési forma az, ami leginkább figyelmen kívül hagyja a személyes zóna biztonságát. De nemcsak nálunk megszokott üdvözlési forma a puszilkodás, hanem Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában is. Franciaországban tradicionális francia dupla puszi jár, amelyet la bise néven ismernek, de errefelé a puszik száma és módja olyan változatos, mint a borvidékek: Párizsban a két puszi általános, Korzikán azonban nem érik be ötnél kevesebbel. A legtöbb német azonban megveti a puszis bemutatkozást – osztotta meg a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában