Békéscsaba

2020.05.15. 11:14

Megnyitotta kapuit a Gabonamúzeum

Pénteken megnyitotta kapuit Békéscsabán a Gyulai úti Gabonamúzeum – jelentették be pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

L. B.

20200515 Békéscsaba Gabonamúzeumot újranyitották Andó György múzeumigazgató és Varga Tamás Alpolgármester .Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Varga Tamás, a város alpolgármestere elmondta, örömteli, hogy megnyílhat egy kulturális intézményegység, ez egy sokak által várt eseménysorozat első állomása. Bízik benne, hogy amikor a családok programokat keresnek, útba ejtik az időutazásra is lehetőséget adó, mini skanzennek mondható Gabonamúzeumot, ahol megismerkedhetnek a paraszti lét világával.

Andó György múzeumigazgató és Varga Tamás alpolgármester a sajtótájékoztatón /Fotó: Imre György/

Kiemelte: a kulturális intézmények ebben a nehéz helyzetben is mindent megtettek azért, hogy tartalmakat, programokat kínálhassanak az érdeklődőknek, mindegyik felkészült arra, hogy amikor újra megnyithatnak, fogadhassák a békéscsabaiakat és a városba érkezőket.

Ando György, a Munkácsy Mihály múzeum igazgatója sorolta, hogy mit lehet látni a Gabonamúzeum, azaz a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely területén. A Csabai-tanya épülete eredetileg 1824-ben épült, a kanálison túli, kisfényesi részen, 1888-ban átépítették. A Vésztő-Mágori szín gróf Wenckheim Dénes és örökösei birtokán épült fel 1875-ben, 1980-ban került a Gyulai útra.

Mladonyiczki Béla és Nemes Roland alkotását, a Mag című szoborkompozíciót 1982-ben adták át. A Csókási malom eredetileg Makó határában állt és 1953-ig őrölt, az 1970-es években került Békéscsabára. A közelmúltban jelentős felújításon esett át.

Ando György elmondta, jelképes összegért látogatható a Gabonamúzeum, vasárnap és hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között. Mindenkinek javasolt a maszk viselése, kérik, hogy a védőtávolságot tartsák be az érdeklődők, akiknek több helyre fertőtlenítőket is kitettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában