A gyalogosok védelmében

2020.05.13. 17:29

Életbe lépett a Zebra terv Békésben is

Zebra terv címmel tart országszerte háromnapos baleset-megelőzési akciót az Országos Baleset-megelőzési Bizottság keddtől csütörtökig. A kezdeményezés célja a gyalogosok biztonságának erősítése.

P. G.

Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Békés megyében is előfordulnak olyan közlekedési balesetek, amikor gyalogos-átkelőhelyen gyalogosokat ütnek el. Tavaly átlagosan minden hónapra jutott egy ilyen baleset, és a 12 szerencsétlenség közül három súlyos sérüléssel végződött. Az sem ritka, hogy kerékpárosok olyan helyen, ahol nincs kerékpáros átvezetés, a biciklin ülve hajtanak át a gyalogos-átkelőhelyen. Emiatt is történt 2019-ben súlyos közlekedési baleset Békés megyében, ezért a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára.

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak.

Fotó: Imre György

Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre, és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában