Virtuálisan sétálnak az eladó lakásokban a vevők

A koronavírus-járvány a hazai lakáspiac helyzetét már most befolyásolta. Szinte azonnali árcsökkenést hozott, a megyék közül Békés az egyik, ahol ez jelentősebb, de a főváros túlárazott kerületeiben is estek az árak. Az ágazati szereplők szerint felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe, illetve azon lakások lesznek a kapósabbak, amelyek hirdetése a legtöbb igényt kielégítve mutatja be a kinézett otthont.

Busi Ottó

Felértékelődik a részletes információkat tartalmazó, online hirdetések szerepe /Illusztráció: Shutterstock/

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba.

A személyes tapasztalatszerzés helyett még inkább felértékelődik a valós és részletes információkat tartalmazó online hirdetések szerepe. A vevők ugyanis egyre tudatosabban, az elérhető információk és képek alapos áttekintése után választanak majd ki egy-egy lakást, amely valóban érdekli őket. Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek.

Dr. Jantyik Tiborné, az Openhouse ingatlanközvetítő békéscsabai irodavezetője is egyetért azzal, hogy keresettebbek a vásárlók körében azok az ingatlanok, amelyeket részletesebben bemutat egy-egy hirdetés. A keresletről szólva úgy fogalmazott, a felhívásoknak megfelelően az emberek visszahúzódtak, kevesebben keresnek ingatlant, mint korábban, de tapasztalata szerint mostanság többen vannak olyanok, akik élethelyzetük miatt visszatértek a megyébe, és ezért vennének lakást.

Felértékelődik a részletes információkat tartalmazó, online hirdetések szerepe /Illusztráció: Shutterstock/

Salamon László, a békéscsabai OTP Ingatlanpont irodavezetője szerint is előtérbe került a digitális technika az ágazatban, megjegyezte, egy dolog, hogy a hirdetésekben már háromdimenziós képi technikákat alkalmaznak, de ma már a szerződések is megköthetők elektronikusan, személyes találkozás nélkül. A keresletről és kínálatról szólva elmondta, úgy tapasztalják, hogy jelenleg egyfajta várakozó állásponton vannak a vevők, akik árcsökkenésben bíznak.

Mindkét szakember elmondta, ahol lehetséges, ott virtuális sétát is tehetnek az otthonkeresők az általuk kinézett ingatlanban. Ennek feltételeit azonban biztosítania kell az eladónak, azaz be kell engednie az ingatlanost a lakásba vagy olyan mobiltelefonnal kell rendelkeznie, amely képest ilyen felvételeket készíteni. Megjegyezték, ebben is alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez, ezért a felvételeket teljes védőfelszerelésben készítik el.

Forrás: KSH, Duna House becslés*

Az ingatlan.com hírportálunknak küldött összefoglalójából a lakáspiaci trendek is kiderültek. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült. Az árcsökkentéseket és a feladott hirdetéseket a magánszemélyek és ingatlanközvetítők kínálata alapján mutatta be a portál. E szerint mindenhol csökkentek a lakásárak a koronavírus miatt, a legnagyobb, mintegy 9 százalékos esést Békés mellett Heves, Nógrád és Somogy megyében regisztrálták. A fővárosban pedig az egyébként is túlárazott kerületekben hirdetik olcsóbban a lakásokat.

Átmeneti lehet a visszaesés

Balogh László szerint az ingatlanpiaci forgalomban a szokásosnál kevesebb adásvétel miatt visszaesés várható, de ez átmeneti jellegű lesz, és a veszélyhelyzet megszűnése után a piac gyorsan regenerálódhat. – Minden attól függ, hogy mennyire lesz elhúzódó hatású az egészségügyi világjárvány: ha a várakozások alapján több hónapig is eltart, akkor ennyi idő alatt akár több ezer lakásvásárlást is elhalaszthatnak. A helyzet lecsengése után viszont ezeket várhatóan gyorsan bepótolhatják az emberek, így a piaci visszapattanás akár pár hét alatt is megtörténhet. Emiatt azok a vevők, eladók és ingatlanközvetítők lesznek ennek az időszaknak a nyertesei, akik felkészülten kísérik figyelemmel a változásokat, és lendületből tudnak bekapcsolódni a piaci élénkülésbe – tette hozzá az ingatlan.com szakembere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában