Gyomaendrőd

2020.04.09. 07:20

Megritkítják a helyi ligeteket, a kivágott fákat ősszel pótolják

Kártevők és az idő vasfoga is megviselte már Gyomaendrőd egyik, még az 1800-as években kialakított ligetét. Ezért az önkormányzat a mindkét településrészen található parkban nekilátott a facsoportok felfrissítésének. A feladatra kijelölt szakemberek első lépésben eltávolítják az elkorhadt és elöregedett egyedeket, melyeket ősszel pótolnak majd.

Balázs Anett

Az Erzsébet ligetben, valamint az ­Endrődi Népligetben összesen közel száz egyedet távolítanak el a szakemberek, ez a meglévő állomány mintegy tíz százalékát jelenti.

Pardi László, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, a munkálatok megkezdése előtt két szakértői vélemény is készült a ligetek állapotáról. A többségében tölgy, kőris, gyertyán és nyárfából álló területeken, minden egyes kivágott fa helyére ősszel terveznek új csemetéket ültetni. Ezek egy részét azokból a magról hajtott növényekből pótolják, amelyek helyben, olyan területeken hajtottak ki, melyeket korábban lekaszáltak.

Mahovics Ferenc és társa, Fehér Viktor a gallyazás egy részét emelőkosárból végzi /A szerző felvétele/

– Idén ez elmarad, és ezekről a helyekről kinyert magoncokat ültetjük át. Vagy amennyiben szükséges, akkor vásárolt csemetékkel egészítjük ki az állományt – tájékoztatott az önkormányzat munkatársa. Hozzátette, a gyérítést egyfelől indokolta, hogy a fák egy része már elöregedett. Például az Erzsébet ligetet – amely a település első parkja volt – még 1892-ben tájképi kertek mintájára alakították ki.

– Másfelől közrejátszott egy kártevő elszaporodása is. Ez az apró élőlény elsősorban a tölgyeket képes károsítani oly módon, hogy a fa törzsét gyakorlatilag átrágja, amely így tele lesz járattal. Ez gyengíti, végső esetben megöli a fát. Az elmúlt években több eset is volt, amikor egészségesnek tűnő fák kisebb vihar esetén kidőltek vagy kettétörtek. Eddig csonkolással próbáltuk megmenteni a növényeket, ám mára az öregedés olyan mértékűvé vált, hogy a továbbiakban ez már nem jelent megoldás – árulta el Pardi László.

Kifejtette, a ligetekben minden évben elvégzik a zöldek karbantartását, amely kitermeléssel is jár. Ugyanakkor mintegy tíz éve nem volt példa hasonló volumenű igazításra. Éppen ezért az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy az elkövetkező hetekben ne ijedjenek meg a fűrészek hangjától és a kivágott fák látványától. Mindezeket a balesetek megelőzése érdekében teszik, hiszen mindkét liget közkedvelt városi terület, ahol sokan szeretnek sétálni. Éppen ezért nem lenne szerencsés, ha egy elkorhadt fa kidőlése, vagy éppen elszáradt gallyak aláhullása bárki testi épségében kárt okozna.

Megtudtuk, a turisták által közkedvelt lombkoronasétány körüli fákat nem érinti az átalakítás, valamint a kivágott növények hiánya sem okoz majd üres foltokat a ligetekben, hiszen azok kitermelése elszórtan történik. A farönkök egy részét, a többi egészséges egyed érdekében, a helyszínen hagyják, hogy a kártevők inkább azokat támadják meg. A kitermelt fákból, levágott gallyakból pedig a tervek szerint szociális tűzifa lesz majd.

Királyné emlékét őrzik a lombok

Nagy kultusza volt hazánkban Ferenc József feleségének. Az Erzsébet-emlékfák ültetésére irányuló akciót, a királyné halálát követő Erzsébet-nap alkalmával, az akkori földművelésügyi miniszter kezdeményezte. A felhívás nyomán mindmáig példátlan méretű fásítási mozgalom bontakozott ki szerte a történelmi Magyarországon.

Egyetlen év alatt 2,5 millió darab fa és cserje elültetéséről érkezett visszajelzés a minisztériumba. Ez idő tájt alakították ki többek között a gyomaendrődi Erzsébet ligetet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában