Rolix

2020.04.29. 11:14

Egymillióan nézték már meg a csabai középiskolás videóit

Egymillió ember volt kíváncsi legnépszerűbb videójára és a minap elérte a százezer feliratkozót, pedig csak most kezdte a középiskolát a békéscsabai youtuber, Kása Roland, azaz Rolix. A fiatal Minecraft-játékos fontosnak tartja azt, hogy minőségi és szórakoztató tartalmat gyártson követőinek. Hírportálunknak elmesélte, hogyan kezdett bele a videózásba, mik azok a tartalmak, amiket nem szeret az interneten és arról is beszélgettünk, hogy mik a jövőbeli tervei, meddig szeretne videókat gyártani.

– Az, hogy valaki videójátékokkal játszik fiatalon az nem meglepő. Még az sem, ha valaki Minecraftozik, hiszen ma ez az egyik legnépszerűbb játék. De nem mindenkiből lesz youtuber. Mi a te történeted, hogy indultál el ezen az úton?

– A barátommal kezdtem el videózni. Építettünk érdekes dolgokat a játékban és úgy gondoltuk, hogy szeretnénk megmutatni más embereknek is. Később már egyedül folytattam, és 2017-ben feltöltöttem az első videót a csatornámra.

– De gondolom nem egy hét alatt építetted fel a mára százezer feliratkozóval büszkélkedő csatornádat...

– A legeleje a legnehezebb. Kisebb, családias közösséget kellett kialakítani a csatornán, hogy egy idő után felkapott legyen az, amit csinálok. A legfontosabb az volt, hogy jó címszóval töltsem fel a videókat azért, hogy aki keresi, megtalálja. Ahhoz, hogy a Youtube felajánlja a videóimat másoknak, el kellett érnem legalább a tízezres követőszámot. Türelmesnek kellett lennem, a mohóság miatt sok videós veszítette már el azt, amit korábban felépített.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=73tiZJnUlik

 

– A „Minecraft íratlan szabályai” videósorozatoddal futottál be, aminek " target="_blank" rel="noopener noreferrer">első részét több mint egymillióan látták.

– Igen, meglepően sok emberhez eljutott az a videóm, és rá kellett jönnöm, hogy ez nem véletlen. Amint ez megtörtént, elkezdtem hozzá hasonló stílusban szerkeszteni a tartalmaimat, amik végül állandó nézőtábort hoztak.

– Nagyon igényesek a videóid. Látszik, hogy sok munka van bennük.

– Tényleg komoly munka van a tartalomgyártással. Felvétellel, szerkesztéssel körülbelül 10-12 óra alatt készül el egyetlen videó. Fontos célom, hogy a befektetett munka meglátszódjon, ezáltal észrevehetőek legyenek a különbségek a sok minősíthetetlen csatorna, és az én csatornám között.

– Hol tanultál meg ilyen jól bánni a vágóprogrammal?

– Kezdetben egy barátom segített, majd teljes mértékben magam próbáltam fejleszteni a tudásomat Youtube-os oktatóvideókkal.

– Sok embernek vagy a példaképe, neked van akire felnézel?

– A magam útját járom és a saját videóim gyártása elég sok időt visz el ahhoz, hogy mások tartalmait rendszeresen kövessem.

– Akkor már minden csínját-bínját ismered ennek a szakmának.

– Én úgy gondolom, hogy mindig van mit fejleszteni és mindig van egy magasabb szint, amire el lehet jutni.

– Szoktál találkozni a rajongókkal? Közönségtalálkozót tartottál már?

– Eddig még csak egy rendezvényre hívtak meg, ha minden igaz ezekből a jövőben egyre több lesz. Eddig egyszer mentem el, a Mineshow-ra, még januárban. Sajnos sok rendezvény elmaradt. Későbbi tervem, hogy egyszer Békéscsabán csinálok egy közönségtalálkozót.

– Ez a járvány neked is rosszkor jött, a rajongókkal való személyes találkozó a következő szint lehet a „Youtube-karrieredben”. Egyébként sok magyar Minecraft videógyártó van?

– Jelenleg nagyjából 10-15 felkapott youtuber van, aki ezzel foglalkozik. Többségük már elérte a százezer feliratkozót, de vannak olyanok, akik már több százezer követőnél járnak.

– Ugyanazok az emberek néznek titeket?

– Nem feltétlenül. Ugyanazzal a játékkal játszunk, de én úgy érzem betöltöttem egy űrt a videóimmal, hiszen én tanácsokat adok, minőséget szolgáltatok, miközben igen sokan értelmetlen tartalmakat töltenek fel. Sajnos őket is napi szinten több tízezren nézik, miközben a hozzájuk hasonlók inkább rosszra tanítják a fiatalabb gyerekeket. Ezért fontos a szülők odafigyelése is.

– Mitől rosszabbak azok a csatornák?

– Nem adnak át tudást és igénytelenek a videóik, látszik, hogy nem fektetnek bele kellő munkát. Feltöltik a videót, adnak egy kattintásvadász címet, egy olyan képpel ami felhívja a figyelmet. Jelenleg ez az egyik legnagyobb baj a magyar youtube-világgal.

– Ezek ráadásul a szülők szemében is igen rossz képet festenek a játékról...

– Igen, ezeknek a videóknak köszönhetően a Minecraftot gyerekesnek tartják, sőt, károsnak. Valójában ez a játék kreativitásra ösztönzi a fiatalokat és jó közösségi élményeket ad.

– Ha már a szülőket szóba hoztam, nálad otthon hogyan állnak hozzá a Youtube-ozáshoz?

– Anyukám szerint túl sokat vagyok a gép előtt. Ennek ellenére nem ment a tanulás rovására a videózás, mindig kitűnő tanuló voltam, a versenyeken eredményesen szerepeltem. Ha az iskolában nem így teljesítettem volna, akkor jobban le lettem volna kontrollálva, de így elfogadta, hogy ezt szeretem csinálni, és büszke rám.

– Gondolom van benne egy ambivalens érzés. Bár sokat ülsz a gép előtt, ez mégis produktív, és van olyan videód, amit már egymillióan néztek meg.

– Neki is és nekem is nehéz belegondolni, hogy a számok mögött emberek vannak. Ahogy növekszik a szám, nő az a nyomás, ami folyamatosan késztet az újabb és újabb tartalmak gyártására. A nézők a kérdéseikre is elvárják a választ, mindre már képtelenség reagálni, mert akkor egész nap azt csinálhatnám.

– Akkor ebből már ki se lehet lépni egyik napról a másikra?

– A kilépés kérdése érdekes, én diák vagyok, a tanulás az első és a kettőt összeegyeztetni egyre nehezebb.

– Ráadásul ebben az évben kezdted középiskolás tanulmányaidat a a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban. Amúgy a suliban tudják, hogy te youtuber vagy?

– Az osztályban tudják, de a suli többi diákja is néha odaköszön nekem, hogy „Csá Rolix”, de ami jobban meglepett, hogy Békéscsaba utcáin is a szemem sarkából látom, hogy rám mutatnak, sugdolóznak.

Rolix tudása átadására és minőségi szórakoztatása törekszik

– Azért ez jól esik, vagy nem?

–Igen, de ha ez elfajulna és túl sokan jönnének oda hozzám egyszerre, akkor már frusztráló lenne. Viszont az egyéni dedikálások kérését mindig örömmel teljesítem.

Ki tudja, főként akkor, ha tényleg tovább folytatod a videózást és megsokszorozod a nézők számát...

Próbálom fenntartani a felkapottságot, hiszen nehéz és hosszú munka volt, hogy felépítsem ezt a csatornát. Heti egy videó szükséges ahhoz, hogy ne essen vissza nézettség és a feliratkozók száma. Én úgy érzem, sőt, kijelenthetem, hogy ezt a hobbit mindig örömmel fogom csinálni.

– Mennyi feliratkozó után mondanád azt, hogy ez már több mint egy hobbi? Leszel főállású tartalomgyáras?

– Én alapvetően másból szeretnék megélni, éppen ezért is a legnehezebb szakon tanulok az iskolában. Az, hogy a videógyártás a „főállásom” legyen, az nem tartható hosszú távon.

Fel vagy rá készülve, hogy egyszer elköszönsz a rajongóidtól?

– Hogyha egyszer eljön az idő, hogy munkába állok és hanyagolnom kell a videózást, akkor természetesen készen fogok rá állni, de remélem ez még soká lesz.

Kicsit előre haladtunk, addig azért még lesz jó pár videód. De gondolom nem lehet mindig ugyanazt csinálni, vannak terveid, hogy a csatorna milyen irányba megy tovább?

– Hamarosan kipróbálok új dolgokat, vannak terveim, amik nem feltétlen a játék körül forognak. Úgy érzem, hogy a Minecraft-os videókkal már a játékos berkekben maximalizáltam a közönséget. Aki Minecrafttal foglalkozik, az valószínűleg néz engem, tehát ideje kilépnem a komfortzónámból és új közönséget toborozni. Erre volt már próbálkozásom, például amikor " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az online oktatásról csináltam videót. Bármibe is kezdek, később is a legfontosabb az lesz számomra, hogy tudást, vagy minőségi szórakozást nyújtsak a nézőimnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában