Újra megnyitják a piacokat Gyomaendrődön

A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására kérte fel az érintett települések polgármestereit Nagy István agrárminiszter múlt héten szombaton, Kaposváron.

B. A.

Arra kéri a települések vezetőit, hogy – védőintézkedések betartása mellett – tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz.

– Szabadtéren, kellő fegyelmezettséggel, szabálykövetéssel kisebb a fertőzés veszélye, és annál jobban tudunk vigyázni egymásra, minél több helyen, a tumultust elkerülve tudjuk biztosítani az árukhoz való folyamatos hozzáférést – indokolta kérését a miniszter, melyet az Agrárminisztérium oldalán is közzétett.

A felhívásra reagálva Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere március 31-től újra engedélyezi a városi piacok működését korlátozottan, valamint számos rendelkezés szigorú betartása és felügyelete mellett. Ennek megfelelően többek között, a piacon történő árusítás során az árusok, kereskedők és őstermelők egymás között legalább öt méter távolságot kötelesek megtartani. Számukra kötelező a kézfertőtlenítő, maszk és a gumikesztyű használata.

A vásárlók a piac területén kötelesek a másik embertől lehetőség szerint legalább 1.5 méter távolságot tartani. Továbbá a kormányrendelet szerint reggel 6 és 9 óra között a 65 év alatti személyek, 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év feletti személyek látogathatják.

Gyomaendrőd mindkét városrészén a piacok – a korábbi kettő helyett – heti egy nap, a gyomai városrészen szombati napokon, az endrődi városrészen csütörtöki napokon tarthatnak nyitva, reggel 6 óra és 12 óra között.

A piac működésének felfüggesztését március 18-án jelentette be a polgármester, azonban már e hét csütörtöktől újra megindulhat a kereskedelem. Ugyanakkor az állat- és kirakodó vásárok megtartása továbbra is szünetel a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában