Ügyelnek, hogy betartsák a házi karantén szabályait az érintettek

Félő, hogy a bűnözők ilyen rendkívüli helyzetben is aktívak maradnak, azaz a rendőrjárőrök, körzeti megbízottak, nyomozók munkája cseppet sem csökken. Sőt, az egyenruhásokra most plusz teher is hárul: nekik kell ellenőrizniük a hatósági házi karanténba került személyeket.

Ny. L.

Hegyeshalom, 2020. március 12. Egészségügyi maszkot viselnek a tüdõgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a beutazókat ellenõrzõ rendõrök Hegyeshalomnál, a határátkelõnél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ellenõrzést vezettek be. MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

–Milyen védőeszközöket kaptak a megye rendőrei, felkészítették-e őket, mit, mikor és hogyan kell használniuk? – kérdeztük Szombati Andreát, a megyei főkapitányság szóvivőjét.

Elmondta, a rendőrök az összes körülményre és a fertőzésveszélyre tekintettel hajtják végre intézkedéseiket, döntenek a védőfelszerelések alkalmazásának köréről. Az Országos Rendőr-főkapitányság biztosítja valamennyi szolgálatban lévő rendőr védőfelszerelését. Víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszerhasználatos sebészi szájmaszkot.

Biztosítva vannak a rendőrök védőfelszerelései /Forrás: MTI/Krizsán Csaba/

Szombati Andrea elmondta, alkoholos kézi, illetve felületfertőtlenítő eszközöket az irodákban és a szolgálati autókban is elhelyeztek. A rendőrök FFP-2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel rendelkeznek, egyes rendőrök teljes védőruházattal is ellátottak. Az érintett rendőri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják, a szükséges mértékben felkészítik. Részletes intézkedési protokollt dolgoztak ki, amely alapján a rendőrök dönteni tudnak, hogy milyen intézkedéshez milyen védőfelszerelést kell viselniük. A rendőrség a bűnüldözéssel kapcsolatos feladatait is a szükséges létszámmal, maradéktalanul el tudja látni.

Dr. Szombati Andrea kitért arra, az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen, visszatérő jelleggel végzik. A rendőrök személyesen győződnek meg a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásáról. Elsősorban hely- és személyismerettel rendelkező rendőrök, körzeti megbízottak, illetve közterületi szolgálatot ellátó közrendvédelmi állomány végzi az ellenőrzéseket. Az ellenőrzéseket – azok módját, időtartamát, rendszerességét tekintve – a rendőrök úgy hajtják végre, hogy tiszteletben tartják a magán- és a családi élet, az otthon nyugalmát. A bírósági ítélkezési szünet a rendőrség munkáját nem befolyásolja, távmeghallgatásra alkalmas helyiségek is rendelkezésre állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában