KHESZ

2020.03.02. 19:50

Rekordot döntenének a haltelepítésekkel megyénkben

Megkezdte az idei haltelepítéseket a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a közelmúltban. A KHESZ törekszik arra, hogy a jegybevételek minél nagyobb százalékát fordítsa telepítésekre, eleget téve ezzel a horgászok évről évre fokozatosan növekvő elvárásainak.

Papp Gábor

Balatonlelle, 2018. szeptember 26. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik halásza a balatoni õszi haltelepítéshez lehalássza a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI illusztráció

Fotó: Varga György

Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezetője elmondta, 2020-ban a korábbi évek gyakorlatát folytatva ütemezi a haltelepítéseket a KHESZ.

– A telepítések legnagyobb százalékát továbbra is a horgászok által elvihető, szakmai nyelven háromnyarasnak hívott ponty telepítése fogja biztosítani, amit a KHESZ igyekszik havi rendszerességgel végezni, igazodva az ünnepekhez és a hosszú hétvégékhez egyaránt – fogalmazott a szakember. Hozzátette: a nagyobb arányú pontytelepítések várhatóan a március eleje és április eleje közötti időszakban, június végétől július közepéig, valamint szeptember közepétől október elejéig zajlanak majd.

Mint megtudtuk, a KHESZ kezelésében álló halgazdaságok halastavai az elmúlt évben pályázati forrásból megújultak, így a horgászvizekbe kihelyezni tervezett, horogérett ponty telepítésénél a saját termelésű állomány aránya elérheti a teljes éves telepítés 40 százalékát.

– A ponty mellett törekszünk a termelőktől a rendelkezésre álló ragadozó halfajok közül a csukát és a süllőt is kihelyezni. Továbbá kizárólag a folyószakaszokba tervezünk növendék- vagy felnőttkorosztályú harcsát telepíteni a jobb megmaradás érdekében – ecsetelte. – Ezek a korosztályok nehezebben beszerezhetők, és kilónkénti áruk 3-5 kilogramm ponty árának megfelelő. A folyószakaszok kecsegeállományát továbbra is gyarapítani fogjunk kétnyaras halakkal. Holtágakba, tavakba és csatornákba évről évre compót is eredményesen helyezünk ki.

A KHESZ-nél bíznak abban, hogy idén még a tavalyi telepítéseket is sikerül felülmúlni /Fotó: KHESZ/

Nemes Attila kiemelte: ha az ígéretek realizálódnak, menyhalat, balint, jászkeszeget, sügért, bodorkát és vörösszárnyú keszeget is kihelyeznek.

– A tudományos műhelyek kutatói tevékenységének köszönhetően bízunk benne, hogy a távlati terveink között a domolykó, a szilvaorrú keszeg, a paduc, nem utolsósorban a márna telepítésére is lehetőség nyílik majd az ideális életteret biztosító folyószakaszokra – hangsúlyozta. – Bízunk abban, hogy a tavalyi 127 telepítési alkalmat idén mind a telepítések számában, mind a telepített halak mennyiségében is meg tudjuk haladni. Ezzel párhuzamosan törekszünk arra, hogy a területei jegybevételek minél nagyobb százalékát fordítsuk haltelepítésekre, eleget téve ezzel a horgászok elvárásainak.

Ragadozó és őshonos halfajok is a vizekbe kerültek tavaly

Tavaly ismét haltelepítési rekordot döntött a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. A KHESZ 2019-ben összesen 106 napon 127 alkalommal helyezett ki halakat a kezelésébe tartozó vizekbe, vagyis szinte háromnaponta végeztek telepítéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk, a haltelepítésekre fordított költség a szövetség területi jegybevételeinek átlagosan 60 százalékát tette ki. A telepítési költségek 73 százalékát a ponty különböző korosztályainak kijuttatására fordították. Természetesen ragadozó, illetve őshonos halfajok is szerepeltek a palettán. A tapasztalatok szerint a Körös-vidéken horgászók nagyobb százalékának pozitív a tapasztalata a halfogások terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában