Kiállítás

2020.03.07. 20:06

A boldogság közvetítése volt az élményfestés célja Kardoskúton

Nem hétköznapi kiállításmegnyitóra várta a hírportálunk olvasói által az Év emberévé választott Nagyné Szöllősi Teréz, a festészet iránt érdeklődőket a hétvégén Kardoskúton, a Móra Ferenc Művelődési Házban.

Cs. I.

A szerző felvételei

Két ismerőse, két olyan hölgy mutatta meg munkáit, akik az élet más területein bizonyítottak évtizedeken át, ám egy stressz okozta váltás a képi alkotás felé terelte őket. Festeni kezdtek, majd szaporodó képeik láttán úgy döntöttek, galériát nyitnak. Az örömforrást, amit ők a festészetben megleltek, átadják s közvetítik mások felé is. Élményfestésekre csalogatják az embereket.

A szerző felvételei

Ismerjük meg mi is a két hölgyet – ez volt a célja Nagy Lászlónénak. Cserny Mariannról elmondta, a hölgy a Pannónia Filmstúdióban dolgozott animátorként. A rajzfilm vált a szenvedélyévé, ami precizitást, pontosságot is igényel és ez meglátszik a képein. Első találkozása a festészettel rajzfilmezés közben volt, amikor a hátterek megfestésében segédkezett. Sok év kihagyás után újra fest.

Barátnőjével, Laskai Ildikóval dédelgettek egy titkos gondolatot: közös galéria létrehozását. Majd életre hívtak egy festő klubot.

Sokakkal megszerettették a festést.

– Hirtelen ötlettől vezérelve megnyitottuk a Galéria ROUGE Festőklub és Élményműhelyt. Mindketten ráéreztünk a szabad alkotás örömére. Ez áll közel hozzám is – mondta Ildikó.

– Időnként erős késztetést érzek, hogy festményekben oldjam fel pozitív és negatív érzéseimet. Megfogalmazni nem is tudom, azt amit az alkotás során érzek. Az öröm, az biztos! Az alkotás, a kibontakozás, az önkifejezés és a színek élménye. Ezek láttán másoknak is tudnék adni ebből az örömből – mutatott körbe kiállított képeiken, majd asztalhoz invitálta a bátor, vállalkozó szellemű élményfestőket.

A fiatal párra kíváncsiak voltunk, vajon őket a kiállítás, vagy az alkotás lehetősége vonzotta az eseményre? Kiderült, mindkettő. Abban igazat adtak a két hölgynek, akik percekkel korábban arról meséltek, ha valaki kikerül az iskolapadból, többé ecsetet se fog...

– Ez nagyon igaz – tette hozzá Kocsány Kitti, aki az élményfestéskor igyekezett kézügyességét latba vetni, erre párja is vevő volt. Kostyó Attila se idegenkedett a lehetőségtől. Ők és még igen sokan vettek maguk elé vásznat. Tájképet, pipacsos csendéletet festettek a maguk örömére, a két festőnő irányítása mellett.

A kiállítást március 14-éig láthatja a közönség Kardoskúton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában