Zsálya

2024.05.30. 17:08

Tömegesen virágzik a bókoló zsálya

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén a szokásosnál korábban, már május elején csúcsvirágzásban volt a fokozottan védett bókoló zsálya. Sőt, az első virágok már április elején megjelentek, ilyen korai időpontra eddig még nem volt példa.

Vásári Erzsébet

A nemzeti park beszámolójából kiderült, hogy a kónya zsálya, vagy másik nevén bókoló zsálya fő elterjedési területe tőlünk keletre, a sztyeppzónában húzódik, egészen az Urál-hegység déli előteréig. Magyarországon kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, ez elterjedési területének nyugati határa. Két jelentős, őshonos állománya van, az egyik Kondoroson, a másik az Orosháza melletti Tatársáncon. A tőszám mindkét helyszínen 200 körül van, de a teljes állomány ennél jóval nagyobb, mivel Igazgatóságunk a termőhelyek melletti pufferterületeken magvetéssel és palántaneveléssel szaporította a fokozottan védett növényt. További telepített állományok találhatók az Ecsegfalva határában fekvő Ördögsáncon, valamint a Csanádi puszták részét képező Királyhegyesi-pusztán.

virágzik, bókoló zsálya, Nemzeti Park
A Körös-Maros Nemzeti Park területén telepítettek is bókoló zsályát. Fotó: Tóth Tamás József

A szaporított növények is minden évben elszórják magjukat, így mostanra az említett helyszíneken stabil, erős, nagy állomány alakult ki. Május elején már tömegesen jelentek meg a kékeslila virágok. Az átlagos években a csúcsvirágzás általában május közepére esik. A ritka, lágyszárú növény nevét lefelé hajló, „bókoló”, akár 120-130 centiméteres magasságot is elérő, ajakos virágzatáról kapta. Nagy, bőrszerű, szíves levélvállú levelei a talajon terülnek el, a virágzatát tartó hajtáson csak kevés levélke van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában