Beruházások

2024.05.30. 17:40

A TOP Plusz program újabb fejlesztéseket hoz Gyulára

Kerékpárutak felújítására, illetve új szakasz építésére, a Gyulavári Egészségház és védőnői szolgálat épületrészének felújításra, aszfaltozásra és rendezvénypajták kialakítására nyújt be pályázatot a gyulai önkormányzat – döntött csütörtöki ülésén a helyi képviselő-testület. Kedvező döntés esetén ezeknek a pályázatoknak köszönhetően közel egymilliárd forint támogatás érkezhet a fürdővárosba a TOP Plusz program keretében.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a TOP Plusz fejlesztési lehetőségei végre alkalmat adnak arra, hogy régóta tervezett beruházásokat megvalósítsanak. A testület elsőként arról határozott, hogy 180 millió forintos támogatás elnyerésére pályázatot nyújt be a Gyulavári Egészségház és a védőnői szolgálat épületrészének felújítására.

TOP Plusz
A testület fontos döntéseket hozott TOP Plusz program pályázati kiírásairól.  Forrás: BMH

– Régóta szeretnénk az egészségházat felújítani, amit eddig tehettünk, azt megtettük, de a mostani pályázati kiírás új lehetőséget nyújt a várt fejlesztésre – emelte ki.

Szabó Károly, a választókerület önkormányzati képviselője elmondta, nagyon fontos beruházásról van szó. Hozzátette, az ingatlan az 1960-as években épült, szerkezetileg jó állapotban van, de más tekintetben szükségessé vált a felújítása. Kiemelte, a munkálatok előtt széleskörű egyeztetést tartanak majd az orvosokkal, szakemberekkel, hogy miként működjenek hatékonyan a szolgáltatások a rekonstrukció ideje alatt. A megbeszélések már meg is kezdődtek a kérdésben.

TOP Plusz: kerékpárutakat is fejlesztenének

A következő pályázat a Vértanúk útján található és Temesvári úti kerékpárutak fejlesztésére, illetve egy új, a Széchenyi utcában vezető kerékpárút létesítésére irányul. 

Dr. Görgényi Ernő felidézte, hogy Kiss Tamásné, Szabó Károly és Veres András önkormányzati képviselők is több alkalommal szóltak arról, hogy Temesvári úti kerékpárút állapotát javítani kell, ahogy a Vértanúk útján is változtatni kell a kerékpárút állapotán.

– Most érkezünk el odáig, hogy van olyan pályázati lehetőség, ami támogatást adhat azoknak a terveknek a megvalósítására, amelyeket korábban már előkészítettünk – tette hozzá. – A pályázat a Vértanúk útján található és Temesvári úti kerékpárút felújítása mellett új szakasz építésére is lehetőséget ad. Ezért egy újabb, nagyon régi tervünket valósíthatjuk meg, kerékpárutat építhetünk Gyulaváriban a Fehér-Körös hídjától a Kisvasút utcáig.

Kiss Tamásné megerősítette, sokszor beszéltek a kerékpárutak felújításának fontosságáról. Hozzátette, a kritikusabb részeket eddig is mindig felújították, de a komplex felújítást nagyon lényegesnek nevezte. Szabó Károly ugyancsak a tervezett beruházás jelentőségét emelte ki, és kitért arra, hogy a gyulavári szakasz egészen a Kisvasút utcáig ér majd. Veres András arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta küzdenek azért, hogy pályázati forrást találjanak ezekre a kerékpárút-fejlesztésekre. A több elemből álló beruházáshoz 630 millió forintos támogatásra nyújt be pályázatot a város.

Aszfaltozás és rendezvénypajták

A következőkben a testület határozott arról, hogy rendezvénypajták kialakítására ugyancsak pályázatot nyújt be a TOP Plusz konstrukcióban. A polgármester elmondta, több városrészen felmerült az igény arra, hogy legyenek olyan fedett építmények, amelyek segítik a városrészi jellegű és jelentőségű szabadtéri rendezvények megtartását. A pályázat keretében a Wesselényi-tónál, az Erkel-tónál és a paradicsomi városrészen építenének ki rendezvényinfrastruktúrát, amely fedett építményt és egyéb kapcsolódó fejlesztéseket, a szükséges feltételek létrehozását is tartalmazza. A projekt költségvetése 60 millió forint lenne.

Dr. Görgényi Ernő ezt követően kitért arra, hogy a TOP Plusz keretében útfejlesztésre is van lehetőség, így a testület döntése értelmében 100 millió forintos pályázatot nyújtanak be a Városerdőn található Fő utca aszfaltozására. Mint elmondta, a költségekhez még meg kell oldaniuk az ivóvíz-vezeték kiváltását is, amiről előzetesen egyeztetnek majd az Alföldvíz Zrt.-vel. Ez azért szükséges, mert az ivóvízvezeték anyaga azbesztcement, másrészt nem szeretnék, ha csőtörés esetén a megújult szakaszt fel kellene bontani. Ezek a munkálatok az úgynevezett Gördülő Fejlesztési Terv részeként készülhetnének el.

Alt Norbert alpolgármester, önkormányzati képviselő kiemelte, a fejlesztés egy régi problémára lesz megoldás, az utca tönkrement, ezért időszerű a megújítása, illetve az arra irányuló pályázat benyújtása. Szólt arról, hogy a szakasznak kulcsszerepe van a terület megközelítésében. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában