Beruházási tervek

2024.03.12. 09:51

Temesvári úti kerékpárút: megújítanák a szakaszt

Meglévő kerékpárutak felújítására, illetve új kerékpárút építésére készül pályázati források segítségével a gyulai önkormányzat. Megújulhat a még a délszláv háború időszakában károsodott Temesvári úti kerékpárút is.

Papp Gábor

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Kiss Tamásné önkormányzati képviselő interpellált a Temesvári úti kerékpárút ügyében. Mint elmondta, többen is megkeresték azzal kapcsolatban, hogy szakasz kátyús, feltöredezett, balesetveszélyes. A képviselő kiemelte, a területet befoltozták, kátyúzták ugyanakkor korábban már beszéltek arról, hogy egy pályázat benyújtásával teljes egészében orvosolnák a problémát, hiszen az említettek eseti intézkedések. A fejlesztés ellenben olyan költséges lenne, amit a város büdzséjéből nem lehetne megvalósítani. 

kerékpárút, Temesvári út, szakasz, Temesvrári úti kerékpárút
Dr. Görgényi Ernő elmondta, Gyulán kiemelten kezelik a kerékpárutak, így a Temesvári úti kerékpárút felújítását. Fotó: Petróczki Gábor

Temesvári úti kerékpárút: sokan várják a felújítást

– Sokan várják a Temesvári úti kerékpárút megújítását, aminek kapcsán a Gyulaváriból közlekedőknek is kialakítanának egy szakaszt. Valósággá válhat-e mindez, elérhető-e a pályázat, mikor valósulhatnak meg a következő lépések – tette fel a kérdéseket Kiss Tamásné.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a kerékpárutat még a ’90-es években tették tönkre, amikor a délszláv háború miatt a török vendégmunkások nem tudtak Jugoszlávián keresztül hazamenni, és a gyulai határátkelőnél több kilométeres sor torlódott fel. Mint kifejtette, akkor még nem volt elkerülő út, és azért, hogy a Szent István úton, illetve a Temesvári úton lehessen közlekedni, leterelték a gépkocsikat a kerékpárútra. 

– A kerékpárút viszont ezt a terhelést nem tudta elviselni, annak következtében eltört. Lehet látni a törésvonalakat, amit utána már hiába aszfaltoznak. Ha az alaptest eltörik, akkor a szakasz állandóan kátyúsodik, a megoldás, hogy el kell bontani és újra kell építeni, ami nagyon költséges megoldás. Régóta készülünk már rá, hiszen ez nagyon fontos kérdés – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. – Most, hogy az uniós pénzek végre megérkeznek Magyarországra, elindultak a pályázatok. 

 

A Széchenyi utcán új kerékpárút épülhet, a Vértanúk útján is felújítanának

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, megjelent a TOP Plusz program keretében egy olyan kiírás, amelynek forrásai segítségével felújíthatják a Temesvári úti kerékpárutat. A kiírásban feltétel, hogy a pályázattal érintett szakasz felének új kerékpárútnak kell lennie, a másik 50 százalékban pedig lehetőség nyílik kerékpárút felújítására. Így megtörténne a Temesvári úti kerékpárút rekonstrukciója, illetve Gyulaváriban, a Széchenyi utcán a Fehér-Körös hídjától a Coop ABC-ig, a postáig a posta, illetve a laktanya oldalán új kerékpárutat építenének. Így egy mászik szakasz felújításával együtt teljesítenék az 50-50 százalékot. Gyulaváritól pedig a belvárosig a teljes kerékpárút-hálózat megújulhatna.

A tervdokumentációt már készítik a munkatársaik, a képviselő-testület döntése után pedig várhatóan már az első félévben benyújtják a pályázatot.

Kónya István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázat tartalmazza majd a Vértanúk útján található kerékpárút felújítását is. A Széchenyi utcai kerékpárút építése nagyságrendileg bő 300 millió forintba kerül majd, míg a Vértanúk útján, valamint a Temesvári úton haladó szakaszok felújítása szintén több mint 300 millió forintba fog kerülni. A képviselő-testületnek így körülbelül 650 millió forintos pályázat benyújtásáról kell majd döntenie. A felújításra a tervek már elkészültek, a Széchenyi úti kerékpárút tervezése pedig folyamatban van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!