szintvizsga - galériával

2020.03.05. 16:34

Békéscsabán mutatták meg tudásukat a jövő szakemberei

Szintvizsgát tettek karosszérialakatosnak tanuló fiatalok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnázium és Szakközépiskolájában, csütörtökön. Mint megtudtuk a megmérettetésre a képzés felénél kerül sor, azért, hogy kiderüljön, képesek-e a tanulók megfelelő irányítás alatt munkát végezni, olyat mint, amire a nyári gyakorlatukat biztosító vállalatoknál is számíthatnak.

Busi Ottó

Fotós: Imre Gyorgy

– A szakma népszerűsége változó, de eddig minden évben el tudtuk indítani a képzést. Általában az autók iránt érdeklődnek a gyerekek, és ebből fakadóan a karosszérialakatos szakma iránt is – árulta el Kiss Mihály, az iskola igazgatója.

Hozzátette, a változó szakképzésben a szintvizsga hamarosan megszűnik, helyette úgynevezett ágazati alapvizsga lesz. Szeptembertől pedig úgynevezett ágazati képzéssel indít az iskola: ez egyfajta átjárhatóságot jelent a tanulók számára. Az igazgató elmondása szerint ebben a rendszerben, ha valaki észreveszi, hogy inkább más szakma a szimpatikusabb számára, az könnyebben válthat. Elárulta, eddig többen jelentkeztek az iskolába meghirdetett képzésekre, mint az elmúlt években.

A szintvizsgán derül ki, hogy hol tart a gyakorlati ismeretek elsajátítása /Fotó: Imre György/

Mészárosné Szabó Anna, a megyei iparkamara szakképzési osztályvezetője a szakemberek képzését érintő változásokról szólva úgy fogalmazott, ősztől kezdve a szakképzésbe érkezők ösztöndíjat kapnak, tanulmányi eredménytől függően. Megszűnik a tanulószerződés, helyette tanulói szakképzési munkaszerződés lesz. Ezzel egyébként akár 15 éves fiatal is vállalhat munkát a cégeknél.

Mindezek mellett akkreditált vizsgaközpontok lesznek, és hathatósabban kezelik a lemorzsolódást, ezért az érintett gyerekekkel kiemelten foglalkoznak. Ez utóbbiról szólva Mészárosné Szabó Anna elmondta, többek közt lesz pályaorientációs évfolyam, illetve egy úgynevezett műhelyiskola, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy legalább egy részszakképesítéssel kerüljön ki a munkaerőpiacra a tanuló, illetve később be tudjon kapcsolódni egy szakképzésbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában