Békéscsaba

2020.02.03. 15:28

Közelebb hozzák az Európai Uniót

Fontos, hogy az európai uniós intézmények közel kerülhessenek az emberekhez, az állampolgárokhoz – mondta hírportálunknak Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője, aki előadást tartott hétfőn Békéscsabán a megyei könyvtárban és diákoknak az Andrássy Gyula gimnáziumban.

Licska Balázs

Zupk— G‡bor Eur—pai Bizotts‡g

Fotó: Imre György

– Tudatosítani kell, hogy mindannyian az Európai Unió polgárai vagyunk: egyszerre magyarok és európaiak, hiszen az EU nem csak Brüsszelben van, hanem itt, Békéscsabán is – fogalmazott Zupkó Gábor. Kiemelte, párbeszédet kell folytatni, és bár távolinak tűnnek, közel kell hozni az EU-s intézményeket az állampolgárokhoz. Meg kell ismertetni az embereket azzal, mivel foglalkozik az EU, és meg kell kérdezi tőlük, hogy őket milyen problémák érintik.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője előadásokat is tartott hétfőn Békéscsabán /Fotó: Imre György/

Hozzátette, Magyarországon magas az európai uniós tagság támogatottsága. A legtöbben úgy érzik, az ország gazdasági fellendülését segítik a tagságnak köszönhetően az országba érkező befektetések. A versenyképesség megteremtésének érdekében támogatások érkeznek, amelyek révén fejlesztések, beruházások valósulnak meg, legyen szó akár egy-egy intézmény felújításáról vagy ipari parkok építéséről. Ezek mind azt célozzák, hogy vonzó térséggé válhasson az ország.

Noha – bár egyre kevesebben – továbbra is vannak, akik nincsenek tisztában az EU-s intézményrendszer felépítésével és a feladataival, Zupkó Gábor szerint nem is ez a fontos, hanem az, hogy az Európai Unió mit próbál elérni. Az emberek azt remélik az EU-tól, hogy továbbra is elősegíti Magyarország felzárkózását, illetve, hogy foglalkozik az olyan kérdésekkel, amelyekre európai szinten hatékonyabb válaszokat lehet adni, mint nemzeti szinten: ilyen például a klímaváltozás.

Hangsúlyozta, sokféle érdekből kell egy közöset megalkotni. Az Európai Unió működése egy demokratikusan felépített intézményrendszeren alapul. A rengeteg jogszabály és például a költségvetés demokratikusan megválasztott testületek döntései alapján születik meg. Kiemelte, az intézményrendszer a párbeszédre épül, a legfajsúlyosabb dolgokról egyhangúlag határoznak, az pedig, hogy bizonyos ügyekben vannak viták, szerinte természetes.

A Brexit után bővülés várható

Zupkó Gábor elmondta, nem örülnek a Brexitnek, azaz annak, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, hiszen ezzel sokat veszít a szigetország és az EU is. Az a cél, hogy létrejöhessen az év végéig egy olyan együttműködés, ami alapja lehet a jószomszédi viszonynak, és épít az eddigi eredményekre. Úgy véli, a Brexitnek lesznek negatív hatásai, a kérdés az, ezeket mennyire sikerül tompítani. Hozzátette, a nyugat-balkáni országok közül többen csatlakoznának, és szerinte belátható időn belül bővülni fog az EU.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában