Doboz-Szanazug

2020.02.22. 15:52

Az anya és a baba „aranyórájáért” vállalták a kihívást

Tizenhárom nő, a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalom és a Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistái merültek a Kettős-Körös mintegy 6-7 fokos vízébe szombaton délelőtt Doboz-Szanazugnál.

P. G.

Jeges ’zbe merŸlŸnk az œjszŸlšttekŽrt Doboz-Szanazugban

Fotó: Imre György

Az országos figyelemfelhívó akció legfőbb célja az volt, hogy rávilágítsanak arra a véleményük szerint nem túl szerencsés, hazánk számos helyén élő gyakorlatra, amelynek részeként a néhány percre világra jött újszülötteket megfürdetik. Ahogy fogalmaztak: ezzel megszakad az aranyóra, a születés utána 60 perc, amelyet álláspontjuk alapján a babának zavartalanul és megszakítás nélkül az édesanyjával kellene töltenie.

Bár a február végéhez képest kifejezetten kellemes időjárás várta a résztvevőket, szimpatizánsokat és érdeklődőket szombaton délelőtt Szanazugban, fürdőidőről azonban még óriási túlzással sem beszélhettünk. Mint az egyik édesanya férjétől megtudtuk, reggel Békésnél 5 fokos volt a Kettős-Körös hőmérséklete, ami talán egy-két fokot emelkedett a vízbe merülés fél 12 körüli idejére.

Fotók: Imre György

A megmozdulást megelőzően Roszik Linda elmondta, nagyon fontos a frissen született kisbaba és az anya egységének megtartása. Kiemelte: sok kismama számolt be arról, mennyire fájdalmasan élte meg, hogy a szülés után nem lehettek együtt kisbabájukkal, a rutinszerű fürdetés pedig az egyik olyan dolog, amivel megszakítják ezt az időpontot.

Mátyusné Gálik Zsuzsanna arra hívta fel a figyelmet, hogy a szombati programmal Békés megye adott otthont a Merüljünk, hogy a babákat ne merítsék! országos akciónak. Mint mondta, tevékenységük során első alkalommal vállaltak olyan megmozdulást, amely fizikai kellemetlenséget okozott és tűrőképességüket is próbára tette. Szólt arról, hogy az ország számos intézményében működő fürdetés szeparációval jár, káros hatásai vannak. Úgy vélekedett, szerinte egyik napról a másikra el lehetne hagyni a jelenlegi gyakorlatot.

Marosi Csilla arról beszélt, hogy az aranyórának felsorolhatatlan kedvező hozadéka van, és a WHO, az Egészségügyi Világszervezet, illetve a szülészeti irányelv is támogatja a megszakítatlan, valódi aranyórát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában