Emeletes vonatok

2020.01.28. 15:33

Megyénkben is tesztelik az új szerelvényeket

Többen is jelezték portálunknak, hogy megyénkben számos helyen látták a MÁV emeletes vonatait. Mint megtudtuk, Békésben is tesztelik a vadonatúj szerelvényeket.

B. A.

Fotó: BMH

Míg hétfőn a békéscsabai pályaudvaron készített a vadonatúj szerelvényről fotót egyik olvasónk, addig kedden, a mezőberényi állomáson látták a szerelvényt, melyre felszállni nem lehet. Eddigi hírek alapján a KISS emeletes motorvonatok csupán a fővárosi elővárosi forgalomba kapcsolódnak majd be. Ugyanakkor felmerült a kérdés, hogy mégis mit keresnek megyénkben a szerelvények.

Fotó: BMH

Megkeresésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azt válaszolta, hogy a KISS motorvonatokon folyamatosan végzik a forgalomba álláshoz szükséges gyári beállítási próbákat, és ennek keretében közlekednek Szajol és Békéscsaba között is.

A hatszáz férőhelyes KISS motorvonatok új korszakot nyitnak meg a személyszállításban. A járművek jobb gyorsító képessége, illetve az oldalankénti 12 ajtónak köszönhető gyors utascsere miatt stabilabb lesz a menetrend, csökkenhet a menetidő – ígérte a társaság az új szerelvények megtekintésére, tavaly év végén, többek között Vácott rendezett nyílt napon.

Ezzel szemben megyénkben a tesztelés zajlik, mely a hatósági eljárás részét képezi, ezért nálunk a vonatokra nem lehet felszállni, belülről megnézni.

Hozzátették azt is, az első 11 új motorvonat 2020-ban a legforgalmasabb Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Vác–Szob elővárosi vasútvonalon szállítja majd az utasokat.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a társaság által beszerzett negyven, KISS emeletes motorvonat és a 123 korszerű FLIRT jármű közlekedtetése 50 ezer ülőhely-kapacitást jelent majd. Ezzel mintegy 40 ezer autót lehet kiváltani a közúti forgalomból.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában