múltidéző

2020.01.18. 17:32

Katonás, űrhajós barátságokat kötöttek Békés megyében is

Miközben az űrhajózás mindig a jövőről szól, mi múltkutatással (is) töltöttük az elmúlt időszakot, s közben ráakadtunk régi fotókra e témakörben. Annál is inkább aktuálisak ezek az anno Orosházán, az 1980-as évek elején készült felvételek, mert a magyar–orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024–2025-ben a nemzetközi űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről szóló megállapodás hírét decem­berben hozták nyilvánosságra.

Cs. I.

A megye számos településének van már élménye vagy valamilyen kötődése az 1980. május 26-án a világűrbe jutott első és mindmáig egyetlen magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal. A sikeres űrutazás után sok városba ellátogatott, közönségtalálkozókra hívták. Járt a mezőhegyesi József Attila általános iskolában, díszvendége volt az orosházi Rotary-bálnak és a sor végtelen. Személyes barátságok fűzik megyénkhez a vadászpilóta űrkutatót. Többről már beszámoltunk.

A minap előkerült fotókon – amik az orosházi öblösüveggyárban járt űrhajósról készültek – ismerős arcokra figyeltünk fel. Makai Bálint éppen olyan „egyenbajuszt” viselt a hetvenes évek végén, mint híres kortársa és katonatársa. Vele nosztalgiáztunk, s kiderült, hogy....

Valerij Kubaszovval együtt, az Interkozmosz programmal járt a világűrben Farkas Bertalan. Orosházán is volt közönségtalálkozón, ahol Makai Bálinttal (a kép jobb szélén) idézték fel a kecskeméti éveiket

– Katona voltam Kecskeméten, a repülősöknél ­1979-ben. Szandaszőlősön az általános géplakatos szakmám mellett repülőszerelőnek tanultam ezekben az években. Kaptuk a parancsot, a 19–23 éves katonatársak közül tíz fővel jelenjünk meg a kórházban egészségügyi alkalmassági vizsgálaton. Majd olyan centrifugális szerkezetekben teszteltek bennünket, mint amikben a vadászpilóták és az űrhajósok képzése zajlott. Volt, aki nagyon élvezte. Én, aki már a játszótéri körforgón is rosszul vagyok, nem produkáltam jó teszteredményt – elevenítette fel fiatalkori élményeit Makai Bálint, aki később, néhány esztendő múlva ismételten összefutott Farkas Bertalannal.

– Az üveggyárban szervezőtitkár voltam akkoriban, vezettem az üveggyári klubot és a képen is látható találkozón beszédbe elegyedtünk, Berci emlékezett a kecskeméti időszakra. Közben évtizedek teltek el, a két férfi élete más utat járt be. Abban máig hasonlítanak: megőszülve bár, de a bajszuk éppen olyan, mint fiatal korukban!

Beküldött fotók

S ha már egy jubileumi esemény (az első magyar űrhajós 40 éve, 1980-ban jutott el a világűrbe) ihlette ezt a cikket, akkor emlékezzünk meg arról a 10 éve történt programról is, ami szintén egyedülálló volt 2010-ben Békés megyében. Akkor nyáron, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) űrtáborának első vidéki helyszíne Gyomaendrődön volt. Az űrhajózás és az űrtechnika iránt érdeklődő középiskolás fiataloknak szervezték. A tábor negyven résztvevőjének akartak kedvet csinálni az űrkutatás iránt. Igazán különleges program várt a fiatalokra: részt vehettek egy robotrepülőgép irányításában.

Magyarországon ez volt az első eset, hogy polgári személyek irányíthattak ilyen szerkezetet. Nagy volt az izgalom, hiszen csatlakozott a fiatalokhoz az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában