Budapest/Békés

2020.01.30. 06:55

Hitelesen adta vissza Nick Vujicic szavait

Nick Vujicic egész élete hiteles módon üzeni, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adjuk fel. Nagyon könnyen és gyorsan sikerült egy hullámhosszra hangolódnunk – nyilatkozta hírportálunknak Makovei Róbert. A békési szakfordító és szaktolmács elmondta, különleges élményt jelentett számára, hogy a kéz és láb nélkül született nemzetközi hírű prédikátor, szónok és motivációs tréner szavait tolmácsolhatta két-két budapesti és erdélyi előadásán.

Papp Gábor

Nick Vujicic és Makovei Róbert könnyen megtalálta a közös hangot /Fotó: Lettner Kriszta/

Igyekeztem a legjobban felkészülni az előadásokra – árulta el a szakember. – Megnéztem a lehető legtöbb interneten elérhető anyagot, hogy a legpontosabban tudjam érthetővé tenni a prédikátor által elmondottakat.

Makovei Róbert hat-nyolc éve áll kapcsolatban az Ez az a nap! Szervezőirodával. Most is rajtuk keresztül kérték fel a feladatra, amelynek részeként két alkalommal Budapesten, egy-egy alkalommal pedig az erdélyi Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön tolmácsolta Nick Vujicic mondatait, a minden alkalommal nagy számú közönség előtt. A lelkészi képesítéssel ugyancsak rendelkező Róbert egyébként már nem először fordította a prédikátor szavait, néhány évvel ezelőtt a fővárosban már megtette ugyanezt.

Nick Vujicic és Makovei Róbert könnyen megtalálta a közös hangot /Fotó: Lettner Kriszta/

A szónok ezúttal kétféle előadást tartott. Elsőként fiatalokkal osztotta meg a gondolatait rendkívül szuggesztív módon. Beszélt magáról; arról a tizenéves korszakáról, amikor depresszióssá vált, és még az is felmerült benne, hogy eldobja az életét. Mindennek hátterében az állt, hogy korosztályának tagjai, iskolatársai kikezdték, nem fogadták el a külsejét. Végül átlendült a szinte lehetetlennek tűnő helyzeten, keresztény hitre tért. Nick Vujicic anonim módon felmérést is végzett, hogy mennyien éltek át hasonló szituációkat, és nagyon sokan jelentkeztek.

Ebből az is kiderült, hogy a gyerekek, fiatalok önpusztító gondolatai mögött nagyon gyakran korosztályos nyomások állnak. A prédikátor egyik legfőbb üzenete éppen az volt, hogy fel kell emelni a hangunkat az iskolai atrocitások ellen. A diákokat láthatóan megérintették az elhangzottak, a többség jelezte, hogy kiáll a zaklatás ellen. A tréner egyértelműen megfogalmazta, hogy soha ne adjuk fel. A továbblépésben az Istenbe vetett hit, a reménység és a szeretet segíthet.

A szélesebb korosztály számára tartott programon sokkal részletesebben mesélt az életéről, nehézségeiről, érzéseiről. Mint mondta, nem kell ahhoz kéz és láb nélkül születni, hogy valaki nehéz helyzetben érezze magát, de nagyon fontos, hogy az ember fogadja el önmagát. Ezen túlmenően az Istennel való személyes kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Makovei Róbert hírportálunknak elmondta, a közönséget mind Budapesten, mind Erdélyben nagyon megfogták az elhangzottak. Nick Vujicicnél hitelesebben aligha tud bárki is beszélni a személyes átélésekről, élményekről, arról, hogy miként lehet a legmélyebb helyzetekből is kikecmeregni.

Hatékonyan ment a közös munka

Nickkel a hasonló gondolkodásunk miatt is gyorsan ment az egy hullámhosszra hangolódás, és nekem is sokat jelentettek a gondolatai – hangsúlyozta a szaktolmács.

Makovei Róbert már nem első esetben tolmácsolt nemzetközi hírességeknek. Mint arról korábban beszámoltunk, a szakember fordított a világhírű színész, Chuck Norris pesti sajtótájékoztatóján és a filmsztár különböző interjúi során is. César Millán kutyapszichológiával foglalkozó szakembernek, a National Geographic „csodálatos kutyadokijának”, a Harlem Globetrottersnek, az Illuzionistáknak, a világ első számú vezetőfejlesztő gurujának, John C. Maxwellnek is fordított már – és a sort még folytathatnánk.

A szakember tizenöt éves korában fél évet töltött Angliában, teljesen angol környezetben. 17 éves kora óta vállal egyházi tolmácsolást. Később édesapját a kanadai Torontóban található egyik magyar gyülekezetbe hívták meg lelkésznek, ott tovább fejlesztette nyelvtudását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában