Áramszünet - Frissítve

2020.01.19. 11:58

Elsötétültek az üzletek a Békés megyei áramkimaradások miatt

Vasárnap több olvasónk is jelezte, hogy a Békés megyében felmerülő áramkimaradások továbbra is problémát okoznak.

Olvasónktól megtudtuk, a megyét érintő áramkimaradások Békéscsabán is előfordulnak, melyek a belváros több pontján, azon belül a Csaba Centerben is észlelhetőek. Utóbbiban értesüléseink szerint néhány üzlet rövid időre teljesen elsötétült.

Szabóné Németh Tímea, a bevásárlóközpont marketing munkatársa megkeresésünkre elmondta, valóban előfordulhatnak náluk pillanatnyi áramszünetek, de házuk működésében ez nem okoz fennakadást a kétirányú betáplálás miatt. Hozzátette, saját rendszerükben nincs probléma, az áramkimaradások a külső szolgáltatás akadozásából adódnak.

Gyula és Békés több helyén is akadozik az áramellátás, előbbi helyen nagyobb üzletekből is jelentették kimaradásokat. Akadnak helyek, ahol probléma merült fel a háztartási kisgépek működésében. A tévéadás is szakadozik mindezek miatt.

Kardoskúti olvasónk fényképet is küldött, melyen jó látható, hogy a zúzmara miatt letörhetnek a faágak, ami a vezetékeknél okozhat további problémákat.

Beküldött fotó

 

A Nemzeti Közművek közösségi oldalán új információkat közölt.

Már több mint húszezer háztartásban állítottuk vissza a villamosenergia-szolgáltatást. Azonban egész hétvégén kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén és különösen Békés megyében és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég. A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de kollégáink napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez és napközben sem olvad el, így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata.

Szerda óta 198 középfeszültségen keletkezett üzemzavar elhárításán kellett dolgozni munkatársainknak. Napok óta folyamatos, 24 órás folyamatos munkavégzés mellett 20 oszlopot, 10.000 méter vezetéket és 200 kötőelemet cseréltek ki. Az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 5-8000 ezer között mozgott naponta. Ma a déli órákban 1800 alatt van az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél okozott áramkimaradást. Jelenleg is több tucat szerelőcsapat dolgozik kosaras- és darus gépjárművekkel és a gallyazó csapatok is segítik a helyreállítást.

A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal dolgozik, csak szombaton több mint 2000 hívást fogadtak. Az időjárás előrejelzés szerint vasárnap enyhébb idő lesz, így a további jegesedés is csökkenhet. Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai mindent megtesznek, hogy a téli időjárás okozta üzemzavarokat a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák és minden ügyfélnél folyamatos legyen a villamosenergia-szolgáltatás.

Köszönjük türelmeteket!

 

Olvasónk fotókkal, közelről illusztrálta a helyzetet.

Csorváson a Batthyány utcán történt vezetékszakadás vasárnap reggel, a helyi önkéntes tűzoltók elsőként értek a helyszínre, majd az orosházi hivatásos kollégáik és az áramszolgáltató embereivel folytatták a munkát, később az áramot visszakapcsolták.

Kardoskút-Pusztaközponton már van áram, ám a tanyavilágban, az állami gazdaságnál, ahol újszülöttekről is gondoskodni kell, még nincs.

- Vizet, tüzelőt viszek oda, ahova kell – ezt vasárnap délután nyilatkozta hírportálunknak Varga Pál kardoskúti polgármester.

Frissítve

Kevermesi olvasónk több órás áramkimaradást, letört faágakat jelzett felénk. Az áramhiány miatt kénytelen volt egy vendéglátó egységben feltölteni telefonját.

Beküldött fotó.

Kapcsolódó cikkünk

Újságírónk témához kapcsolódó jegyzete

Ezek is érdekelhetik