Fölszállott a páva

2019.12.17. 19:50

Péntek este a fináléban szurkolhatunk a békési néptáncosnak

Pénteken este kiderül, hogy kik lesznek idén a Fölszállott a páva tehetségkutató négy kategóriájának legjobbjai a zsűri értékelése alapján, és a közönségszavazás alapján eldől az is, hogy ki lesz 2019-ben a nézők kedvence. Megyénket a békési ifj. Mahovics Tamás, a Belencéres Néptáncegyüttes szólistája képviseli a fináléban, aki stílszerűen ismét egy megyei tánccal készül, az eleki román lungát fogja előadni.

Papp Gábor

Fotó: Ga-Pix Kft

Az ötödik osztályos, tehetséges fiatal nagyon fontosnak tartja, hogy térségünket bemutassa, népszerűsítse, ezért is döntött az eleki tánc mellett. Tomi egyébként az elődöntőben is megyei különlegességet, a dévaványai pásztortáncot járta el a zsűri és a nézők elismerése mellett.

Ott lesz a közönség soraiban Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület vezetője is, aki lapunknak elmondta, kezdetektől figyelemmel kísérik a Fölszállott a páva műsorait, legyen szó akár felnőtt- vagy gyermekévadokról.

Ifj. Mahovics Tamás és édesapja készülnek /Fotó: Gazsó J./GA-Pix/

– Büszkék vagyunk arra, hogy Tamás eleki táncokat fog előadni a döntőben, aminek köszönhetően még többen ismerhetik meg hagyományainkat, értékeinket – fogalmazott a szakember. A tradíciókkal kapcsolatban kiemelte, évtizedekkel ezelőtt a főként cselédként dolgozó megyei románságnak szinte az egyetlen szórakozási lehetősége a tánc volt. Általában vasárnaponként összegyűltek egy előre megjelölt helyen, fogadtak néhány zenészt, és közösen ropták. Ebből alakult ki az eleki román joc, ami négy táncrendből állt. Ezek egyike a lunga, amit a békési fiatalember pénteken este előad majd. Sokat tett mindezért Szabó Péter, aki 1947-ben alapító tagja volt a hagyományőrzőknek, és ő is jelen lesz az esti döntőn.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere a napokban ellátogatott az ifjú tehetség próbájára, ahol találkozott ifj. Mahovics Tamás édesapjával, Mahovics Tamással, aki egyben felkészítő pedagógusa is a táncosnak. A fiatal táncos munkáját Szarka Zsolt békéscsabai néptáncpedagógus-mentor külső szakemberként segíti, véleményezi és korrigálja a produkciókat.

Szavazatokat SMS-ben a +36-20/30/70-442-2999 számokon vagy a telefonos applikáción keresztül lehet leadni, az elküldött voksok segítségével választhatják meg a nézők a Páva idei közönségdíjasát.

Az élő adásra Kálmán Tibor is elkíséri a kis csapatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában