helyi rendelet

2019.12.19. 15:18

Nem nőhet égig ezentúl a gaz Gyulán

Újabb lépést tett a gyulai képviselő-testület annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a gazos ingatlan a város belterületén. A közelmúltban elfogadott helyi rendelet szerint a nem haszonnövényként vagy dísznövényként gondozott lágy szárú növényzet magassága nem haladhatja meg a 30 centimétert.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock illusztráció

Folyamatosan érkeznek panaszok azzal kapcsolatban, hogy egyes ingatlantulajdonosok nem tartják rendben kertjeiket, udvaraikat és a gaz több esetben ember nagyságúra vagy annál is magasabbra nő – nyilatkozta lapunknak a kezdeményezés hátteréről dr. Csige Gábor. A város jegyzője elmondta, gyakran fordulnak elő ilyen jellegű problémák üresen álló házaknál, s bár Gyulára kevésbé jellemző, hogy a gazdáik ne törődnének otthonaikkal, a kirívó kivételek képesek számos bosszúságot okozni a szomszédoknak, a közelben élőknek.

– Nyilván nem túl emeletes látvány, amikor valaki az ablakából kinézve mindennap égig érő gazt lát, miközben ő mindent megtesz azért, hogy környezetét rendben tartsa – fogalmazott dr. Csige Gábor.

– Emellett Gyula a régió egyik, ha nem a legjelentősebb idegenforgalmi célpontjának számít, így a helyiek mellett a turisták miatt is lényeges, hogy milyen a városkép. Egy-egy elhanyagolt ingatlan pedig alapvetően képes befolyásolni az összhatást.

Természetesen nem egyedi gyulai problémáról van szó, hiszen hírportálunkon is több alkalommal beszámoltunk arról, mennyi kellemetlenséget és bosszúságot jelent egy-egy elhanyagolt, gondozatlan ingatlan mind a szomszédok, mind az önkormányzatok számára.

Dr. Csige Gábor kérdésünkre elmondta, eddig is valamennyi bejelentés esetén igyekeztek a lehető legrövidebb időn belül eljárni, de nem minden esetben sikerrel. A központi jogszabályok egyébként az emberek biztonságát vagy egészségét veszélyeztető gyomnövények, parlagfű vagy fás szárú növények esetén lehetőséget adnak a jegyzőnek, illetve a szakemberen keresztül a polgármesteri hivatalnak az intézkedésre, a figyelmeztetéstől a kényszerkaszálásig. Amennyiben azonban az emberek biztonságát vagy egészségét nem veszélyeztető lágyszárúak okozzák a problémát, arra vonatkozóan a magasabb szintű jogszabály nem tartalmaz szabályozást. Ezért is alkotta meg a lágy szárú növények elburjánzásának megakadályozásáról szóló rendeletet a testület.

Harminc centi alatt kell tartani

– Természetesen nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem az, hogy mindenki számára biztosítsuk a megfelelő környezetet – hangsúlyozta dr. Csige Gábor. A helyi önkormányzatoknak egyébként is feladatuk, a környezet-egészségügy, egyebek mellett a köztisztaság, a települési környezet tisztaságának biztosítása.

A rendelet arra kötelezi a belterületen található ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a nem haszonnövényként vagy dísznövényként gondozott lágy szárú növényzet méretét 30 centiméter alatt tartsák. Aki ezt nem teszi meg, arra bírságot szabhatnak ki az önkormányzat munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában