Szarvas

2019.12.27. 13:59

Modern irodaház épül a Ciprus helyén

A város egyik ikonikus, a Holt-Körös partján álló épülete ma már a földdel egyenlő. Sokakban felmerült a kérdés, miért kellett lebontani a mocsárciprus jellegzetes törzsére hasonlító, egykor étteremnek helyet adó építményt, és vajon mi lesz majd a területen. Mára nem titok, hogy egy klímaberendezéseket forgalmazó cég terveztetett a helyére nem mindennapi irodaházat.

Balázs Anett

A látványtervek alapján így fog kinézni a Ciprus utódja, a 21. századi technológiával épülő irodaház

Szin Csaba, a Gree klímák magyarországi vezérképviselete, a Cool4u Kft. alapító tagja hírportálunknak elmondta, egy kétszintes, szintenként mintegy 600 négyzetméteres hi-tech épület fog állni az egykori Ciprus helyén, melynek fűtését hőszivattyúkkal tervezik megoldani.

A telek és az épület is magánkézben volt. A társaság a Magyar Művészeti Akadémiával és a korábbi épület tervezőjének – Csete Györgynek – a fiával folytatott egyeztetéseket az épület módosíthatóságának, lebonthatóságának a kérdéséről. A városvezetéssel és a város főépítészével már a megvásárlás előtt egyeztettek, hogy problémamentesen tudják végigvinni a folyamatokat.

Így nézett ki – 1985-ben Csete György Kossuth-díjas építészmérnök álmodta meg a különleges formát

– Az egész világban, minden jól fejlődő városban megfigyelhetjük azt a tendenciát, hogy az óváros mellett kialakul egy modern épületekkel felépülő újvárosi rész is. Nem ritkán ez a két rész a folyó két külön oldalán alakul ki. Ezzel az épületünkkel szeretnénk Szarvas városát bekötni ezen nemzetközi trendbe. Úgy véljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy újvárosi rész kialakulása itt, a Holt-Körös oldalán is megindulhat. Az épület modern, szép és kényelmes környezetet biztosít majd a munkavégzéshez 62 főnek. A munkaállomások mellett több, a pihenést szolgáló rekreációs helyet is beterveztünk, például a földszinti fogadótérben a természet kapcsolatát szimbolizálva egy fa is lesz, amit körbe lehet ülni, de az emeleten a főutcai üvegfal mellett is kialakítunk egy pihenőzónát.

További különlegességnek számítanak az épületen belül lévő, gombnyomásra elsötétíthető és áttetszővé tehető falak a gépészhelyiség bemutatására és az igazgatói irodák körül. A tárgyalóban lévő hatalmas ledfal, valamint a fogadótérben lévő „transparent dis-playek” is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak majd – fogalmazott Szin Csaba.

Hozzátette, a tervezéshez egy olyan építészeti stúdiót kértek fel, amelynek nevéhez olyan ismert épületek tervezése kapcsolódik, mint a Telekom-székház, a Váci Greens irodaházak, a Párisi Nagyáruház Divatcsarnok, a Kopaszi-gát-torony, a Skála Metró, a Deák Palota és még számtalan gyönyörű és tekintélyes, Budapest városképét meghatározó épület.

A látványtervek alapján így fog kinézni a Ciprus utódja, a 21. századi technológiával épülő irodaház

Szin Csaba elmondta, az eredeti ütemtervhez képest kicsit csúszásban vannak. Mindez azt jelenti, hogy ha pár héten belül elfogadják a kiviteli terveket, akkor megindulhat a kivitelezői tendereztetés. Ahogy a megfelelő kivitelezőket kiválasztják, az építkezés rögtön megindulhat. Reményeik szerint az irodaház a jövő évben már állni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában