Főispán - galériával

2019.12.13. 19:55

Igazságot szolgáltattak: Beliczey termet avattak a kormányhivatalban

Békés megye egykori kiváló főispánja, Beliczey Miklós nevét viseli Békéscsabán a Békés Megyei Kormányhivatal díszterme. Az ünnepélyes avató ünnepséget péntek délelőtt tartották, ahol megelevenedett a korszak és a közéleti személyiség munkássága is.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Beliczey Miklós 1901-ben született nemesi családban. Az akkori korban haladó szellemiségűnek számított, míg családja háromszáz éven keresztül át szerves része volt a megye politikai életének. A família kötelességteljesítő, önzetlen várkapitányt, országos követet, megyei tisztségviselőket, főrendeket, képviselőt, főispánokat, hősi halottat egyaránt adott hazánknak és Békésnek.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott avató beszédében kiemelte, Beliczey Miklós nagyapja 1889-es lemondása után fél évszázaddal, 1939-ben, éppen nyolcvan esztendeje lett főispán. Mint mondta, a közéleti személyiség emlékirataiban meglepve tapasztalta, hogy akkoriban 88 olyan igazgatási szerv tartozott a vármegye alá, amelyek az emberek mindennapjait szervezték, igazgatták. Érdekes jelzés, hogy napjainkban a kormányhivatalban 88 osztály és főosztály működik, illetve foglalkozik igazgatási kérdésekkel.

Beliczey György, Beliczey-Ignácz Anna, Beliczey István és Takács Árpád a Beliczey Miklósról készült festménynél.

Beliczey Miklós vérzivataros időszakban – amikor a rombolás volt a jellemző – valósított meg rengeteg fejlesztést. Elég csak az öntözésre és az utakra, vagy a szimbolikus jelentőségű békésszentandrási duzzasztóra gondolni.

– Önmagát nem kímélő magyar úr volt. Volt, hogy kaszát és kapát ragadott, méltósággal viselte az üldöztetést és a megaláztatást is. Az illem, az udvariasság, a közösség érdekében tett kötelezettségvállalás és a tisztesség jellemezte – hangsúlyozta. – Jól ismerte az alföldi táj és falu hangulatát, a magyar paraszt ember lelki világát. Beliczey Miklós 1944. március 19-én lemondott a főispáni tisztségről, nem vállalt sorsközösséget sem a fasizmussal, sem a kommunizmussal. Majd három emberöltő kellett ahhoz, hogy most a Beliczey családnak igazságtételt szolgáltathassunk.

Takács Árpád elmondta, szorgalommal, akarattal folytatni kell az elődök által megkezdett munkát, a fejlesztések sorát.

– Békés megye egykoron Magyarország közepén helyezkedett el, de ma sem periféria – sorolta. – Tisztességes, becsületes, dolgos emberek élnek itt. A megye a kormány támogatásával be tudja és be fogja bizonyítani, hogy saját jogán, saját akaratával érdemes a jövőre.

A Beliczey terem felavatása után előadások következtek. Dr. Varga István ügyvéd, jogtörténész a Trianon utáni időszakot mutatta be szemléletesen, számos idézettel.

Harangozó Imre néprajzkutató elmondta, Beliczey Miklósnak egy olyan korszakban sikerült embernek maradnia, amikor az nagyon nehéz feladat volt.

Szarvas Péter polgármester, Dankó Béla, dr. Kovács József és Herczeg Tamás országgyűlési képviselők a teremavatón /Fotók: Lehoczky Péter/

– Azzal, hogy a dísztermet róla nevezték el, egy olyan Békés megyei társadalmi réteg kap teret, amelynek tagjai részben vagy egészben itt maradtak a török kor alatt is – ecsetelte. – Akik mindent megtettek, hogy ebből a hazából újra Magyarország legyen. Akik itt maradtak, mert itt születtek, mert itt nyugszanak az őseik, mert minden ideköti őket. 1955-ben, 1965-ben vagy 1975-ben senki se gondolhatta volna, hogy valaha termet neveznek el Beliczey Miklósról.

Dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója mind a korszakot, mind a főispán munkásságát részletesen, számos érdekességet kiemelve mutatta be.

Beliczey István – Beliczey Miklós fia – köszöntőjében hangsúlyozta, édesapja megyénk olyan személyisége volt, aki a saját korában nem volt hajlandó egy idegen ország érdekeit képviselni, annak embertelen politikáját szolgálni. Ezzel utalt arra, hogy a főispán nem szimpatizált sem a náci Németországgal, sem azokkal a kormányokkal sem, amelyek a reálpolitikán túl összekacsintottak a náci Németországgal.

– Szerette a falu népét és ismerte a magyar közigazgatást, emiatt is lehetett főispán – húzta alá. – Amikor viszont helyben már nem tudta mérsékelni a negatív hatásokat, lemondott. Életfelfogásának tanulsága, hogy tudatában kell lennünk annak: Békés megye népének és tájainak szeretetre méltó varázsai vannak. Kis mikrokozmosz ez változatos vidékkel, jól megközelíthető közigazgatással. Ezek szeretete kell, hogy mérvadó legyen, ennek a szeretetnek kell megnyilvánulnia megyénk közigazgatásának valamennyi tényezőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában