első női egység

2019.12.06. 13:45

Egy megyei lány vezeti a fővárosi mentőautót

November végén először indult útjára az Országos Mentőszolgálat Mentőpalotájának udvaráról olyan mentőegység, amelyen két nő teljesített éjszakai szolgálatot. A békéscsabai Magda Krisztina gépkocsivezető és Kupeczik Éva mentőápoló azóta már többször is bizonyította rátermettségét.

Vágvölgyi Nóra

dav

Magda Krisztina szinte sugárzik, amikor találkozunk, hiszen egy régi álma vált valóra azzal, hogy mentőgépkocsi-vezetőként róhatja az utakat. A mentőknél női gépkocsivezetők és ápolók csupán két éve dolgozhatnak, mégis ma már az ország egyre több pontján találkozhatunk elhivatott női életmentőkkel, akik nap mint nap bizonyítják rátermettségüket.

– Bizonyos régiókban – a fizikai megterhelés miatt – még nem engedik, hogy a nők mentőgépkocsi-vezetők legyenek, Budapesten viszont már nem ritka eset nőt látni a mentők volánja mögött. Ennek ellenére még most is sokszor ránk csodálkoznak a helyszíneken – osztotta meg a békéscsabai lány. Mint mondja, a kolléganőjével az első útjuk előtt – hogy megörökítsék a pillanatot –, feltettek egy közös képet, ami, miután kikerült az Országos Mentőszolgálat oldalára, futótűzként terjedt a közösségi médiában, ma pedig már közel tizenhatezren kedvelték a bejegyzést.

Magda Krisztina mentőgépkocsi-vezető terápiás kutyájával, Mexszel készült fel az első éjszakai szolgálatra /Fotó: Hirják Ábel/

A mentőgépkocsi-vezetőként dolgozó lány már általánosiskolás-korában eldöntötte, hogy emberekkel szeretne foglalkozni, és miután osztálytársaival megnyert egy egészségügyi szakmai versenyt, nem volt kérdés, hogy ebben az irányban folytatja tanulmányait.

– Az ápolói szak elvégzését követően úgy gondoltam, még nagyobb pörgésre van szükségem, ezért elmentem a nyíregyházi főiskola mentőtiszti képzésére, ahol három évig tanultam. Jelenleg diplomás ápolónő vagyok, és szeretném az egyéves mentőtiszti képzést is elvégezni.

– Miután megcsináltam a B kategóriás jogosítványt, utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy mentőautót vezethessek. Tisztán emlékszem arra, amikor keresztapukám – aki egy autósiskolában dolgozik – azt mondta, hogy ha már mentőtiszt leszel, akkor tudnod kell arrébb állni egy mentőautóval. Ezután már nem volt megállás. Levizsgáztam C kategóriából is, majd ha már megcsináltam a C-t, úgy döntöttem, az A és a D kategóriát is megszerzem – árulta el Krisztina. Mint mondja, mindig áhítattal nézte a mentőautókat, mikor elmentek mellette, és arra gondolt, hogy mennyire jó lenne benne ülni, vezetni és segíteni másokon.

– Imádom ezt a munkát, és semmi pénzért nem csinálnék mást – tette hozzá. És bár még az út elején jár, reméli, hogy hamarosan a megye útjain is bizonyíthatja rátermettségét.

Kutyával népszerűsítené az ellátást

Magda Krisztina, amikor éppen nem az utakat rója mentőautó-vezetőként, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiáskutya-felvezetőjeként tart állatasszitsztált órákat a helyi fiataloknak.

– Két szenvedélyem van, a mentőzés és a terápiás foglalkozások, ezért nem titkolt célom, hogy akár már a legközelebbi mentőnapon Mexszel, a másfél éves huskymmal együtt mutassam be a betegellátás alapjait – osztotta meg a fiatal szakember. Hozzátette, az alapítvány munkatársai rendszeresen látogatják a kecskeméti mentőállomást, ahol nemcsak az ottani munkát ismerhetik meg a gyerekek, de a terápiás kutyákat is „elláthatják”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában