Békés megye

2019.12.08. 15:14

Az év legforgalmasabb időszaka kezdődik a magyar játékpiacon

Milliárdokat költenek játékokra a magyarok karácsonykor. Az egyik hazai játékforgalmazó friss kutatása szerint a szülők csaknem fele várhatóan 10 ezer forint feletti értékben főként játékot tesz a fa alá. Ennek köszönhetően az éves magyar játékpiaci forgalom elérheti az 50 milliárd forintot. A témában jártas boltosok azt tanácsolják, ne dőljünk be a tv-reklámok által kínált drága, haszontalan dolgoknak, próbáljunk inkább a család minden tagját foglalkoztató játékokat, például társasokat beszerezni.

Balázs Anett

Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője úgy tájékoztatott, hogy hagyományosan az év végi ünnepi szezonban a legmagasabbak a kosárértékek, idén átlagosan 10 ezer forintos online és 8800 forintos hagyományos áruházi vásárlásokat várnak. Az éves magyar játékpiaci forgalom csaknem fele az ünnepeket megelőző másfél hónapban realizálódik. Ezt támasztja alá az egyik játékforgalmazó is.

Mojdiszné Kneifel Edit játékvezető, a VÁR-JÁTÉK üzletvezetője elmondta, legkorábban a nyugdíjas korosztály szerzi be a meglepetéseket, a fiatalok többsége pedig mondhatni az utolsó pillanatokra hagyja a vásárlást. Általánosságban elmondható, hogy a többség a tv-reklámokban hirdetett termékeket keresi, amelyek azonban a legtöbb esetben csalódást okoznak.

– Azt gondolom, nagyon fontos, hogy legalább egy olyan ajándék legyen a fa alatt, amire a gyerek nagyon vágyik. Ezzel együtt érdemes megfontolni, mire adnak ki átlagban 8-10 ezer forintot a családok. Évek óta tapasztaljuk, hogy a reklámokban feltüntetett játékok küllemre nagyon vonzóak, ám ezzel együtt érdemtelenül drágák és a legtöbb esetben hamar tönkre is mennek. Az a baba például, amelyik semmit nem tud, az tudja legjobban lekötni a gyermeket, hiszen így a képzelőerejét használva bármivel felruházhatja. Míg egy belázasodó baba hamar unalmassá válhat a gyermeknek, nem mellesleg igen gyakran elromlik az optikája is – figyelmeztet Mojdiszné Kneifel Edit.

A boltos szerint a legmegfelelőbb játékok a társasok, amelyek mondhatni reneszánszukat élik, hiszen rengeteg fajta, könnyen elsajátítható változatuk van, és amelyek nem utolsó sorban a gyerekektől kezdve a nagyszülőkig akár az egész családot bevonhatják egy élménydús közös szórakozásba. A zsebbe sem kell mélyen nyúlni, hiszen egy magyar kártya, amely szintén nevezhető társasjátéknak, akár 600 forintos áron beszerezhető. Persze vannak magasabb kategóriájú és ezzel együtt igen bonyolult stratégiai társasjátékok is, amelyekért már 30–40 ezer forintot is elkérhetnek.

– Érdemes figyelni arra, hogy sok helyen akciósan hirdetnek bizonyos játékokat, amelyek így féláron is beszerezhetőek. De nem egyszer fordult már elő, hogy nem volt hozzá magyar nyelvű játékszabály, sőt olyan is volt már, hogy maga a társasjáték idegen nyelvű volt, ami ellehetetlenítette a használatát – árulta el Mojdiszné Kneifel Edit.

Hatalmas választékkal találkozunk a boltokban, de alaposan fontoljuk meg, hogy kinek milyen játékot választunk.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában