Gyula

2019.11.14. 09:02

Tovább erősítenék a közlekedésbiztonságot, okoszebrára pályáznak

Safecross Okos Zebra létesítésére nyújt be pályázatot a gyulai önkormányzat – döntött legutóbbi ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

P. G.

Kedvező döntés esetén a Béke sugárút–Hétvezér utcai kereszteződésben található kijelölt gyalogos-átkelőhelyen valósítanák meg a rendszert, 2 millió 691 ezer forintos összköltséggel. A fejlesztéshez szükséges 1 millió 345 ezer forintos önerőt az idei költségvetési rendelet tartalék sora terhére biztosítják.

A Generali a Biztonságért Alapítvány céljai között szerepel a közlekedésbiztonság támogatása, éppen ezért a szervezet pályázatot írt ki Okos Zebra – gyalogosvédelmi rendszer néven. A Safecross Okos Zebra olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos.

A közlekedésbiztonsági szempontokat és a gyalogosátkelők tényleges forgalmát figyelembe véve a testület a Béke sugárút–Hétvezér utcai csomópont átalakítását tartja indokoltnak. A pályázat megvalósítása kizárólag az alapítvány szerződött partnerével, az okoszebra kifejlesztőivel történhet, ezért a kivitelezés költségére az említett cégtől kértek ajánlatot.

A grémium felhatalmazta dr. Görgényi Ernő polgármestert a pályázat előkészítéséhez és beadásához szükséges dokumentumok, valamint a nyertes pályázat esetén a háromoldalú együttműködési megállapodás aláírására, az önrész tekintetében további támogatókkal való tárgyalások lefolytatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában