Békés megye

2019.11.30. 11:29

Reneszánszát éli a szakáll, amely a férfierőt sugározza

A minap írtunk arról hírportálunkon, hogy egyre több nő állt helyt olyan pozíciókban, melyet régebben kizárólag férfiak töltöttek be. Ezúttal az úriemberek állnak a középpontban, egész pontosan az arcszőrzetük. Az utóbbi években ugyanis egyre nagyobb teret hódít a „legénytoll”, legyen szó bajuszról, szakállról vagy ezek jól komponált együtteséről. De vajon van-e kapcsolat a nők térhódítása és a férfiak arcszőrzetének elterjedése között?

Balázs Anett

Fotó: Imre Gyorgy

Filyó Tibor praktikumból növesztett borostát, amely az évek alatt igen méretes szakállá nőtte ki magát. A férfihajban is félhosszúnak számító, mintegy 20 centiméteres szőrzettől a békéscsabai férfi a közelmúltban vált meg, szintén kényelmi okokból.

– A hosszabb borostát is sűrűn kellett igazítani, ezért megnövesztettem. Két évig közel 20 centiméteres volt a szakállam. Ez ­köszönhető volt annak is, hogy egyre több barbershop nyitotta meg kapuit az országban, így több fazonnal szembetalálkoztam az utcán. Összefogva, kiengedve, néhol belenyírva, másképp formára vágva, változatosan lehetett hordani. Ám egy idő után ennek ápolásával is sok idő telt el. Ezt már rendesen el tudtam feküdni, ezért, hogy szépen megálljon a helyén, reggelente meg kellett mosni, ápolni, egyenesre szárítani. Így visszatértem a kisebb borostára – árulta el Filyó Tibor.

Bereczki Zsombor barber szerint havonta minimum egyszer indokolt a szakáll ápolása /Fotó: Imre György/

Míg régen borbélyoknak hívták a „szakállszakikat”, mára a külföldről átvett barber kifejezés terjedt el leginkább. A megyeszékhelyen immár két éve fogadja a vendégeket az az üzlet, ahol négy mester­barber gondoskodik a betérők arcszőrzetének gondozásáról és egy kis kikapcsolódásról is, hiszen a pubszerűen berendezett üzletben egy jó kávét vagy éppen egy kis ­whiskyt is elkortyolhatnak a ­férfiak a kényelmes székekben.

A szakemberek azt mondják, az ilyen üzletek megjelenésével a szakálligazítások igényének száma is érezhetően megnőtt, bár a Movember mozgalomnak köszönhetően ebben a hónapban többen csak igazíttatni járnak, és várhatóan december elején vágatják vissza szakállukat.

– Amellett, hogy az Ausztráliából indult mozgalom a férfiak egészségmegőrzésére hívja fel a figyelmet, egy jó indok is a hölgyek előtt, hogy kis időre félretegyék a borotvát. Egy szakállt, ugyanúgy mint a hajat, rendszeresen mosni kell. Itt ugye több a szennyeződés, az ételdarabok is megtapadhatnak. Továbbá folyamatosan ápolni kell olajokkal, waxokkal, hogy például ne töredezzen meg a vége – árulta el Bereczki Zsombor. Hozzátette, ha hiányos vagy foltos a szakáll, a szakemberek azon is tudnak segíteni egy kis festéssel.

A szolgáltatás végzéséhez egyébként külön szakmai képzés szükséges, nem elég, ha valaki csupán fodrászként teszi le a vizsgát.

A szabadjára hagyott, gondozatlan hobószakáll továbbra sem passzol az igényes férfi fogalmához. A jól nyírt, ápolt arcszőrzet viszont hossztól függetlenül egyre elfogadottabb mind a munkáltatók, mind a szülők, mind a releváns véleményalkotók ­körében.

De mi lehet az oka a szakáll népszerűségének?

Frankó Tünde kineziológus szerint, mivel a női vonal az élet legtöbb területén megerősödött, az ellenkező nemnek valamilyen módon muszáj jelét adnia férfiasságának, melynek egyik legszembetűnőbb jele lehet a szakáll.

– Egyrészt nyilván divat. Másfelől a megnövesztett arcszőrzet a férfierőt, a tekintélyt sugározza. Azt tapasztalom, hogy ez jó hatással is van a férfiak önbecsülésére – fogalmazott Frankó Tünde.

Borbély vagy barber?

A borbély a latin barba, vagyis szakáll szóból ered, egy olyan foglalkozást jelöl, amibe hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazítása tartozik. Régebben kisebb műtéteket, például sebek összevarrását és fogászati beavatkozásokat is végeztek. A házi használatra készült borotva és villanyborotva elterjedésével egykori munkájukból elsősorban a hajvágás maradt meg, amit ma már általában a fodrászok végeznek. A szakállak visszatérésével külön hivatásként jelentek meg a barberek.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában