Radarszoftver

2019.11.04. 17:21

Fontos fejlesztéssel bővült a békéscsabai repülőtér

Üzembe állították a korszerű LanRadar nevű szoftvercsomagot hétfőn a Békéscsabai Repülőtéren. Az újítás egyszerre segíti a létesítményben dolgozó szakemberek munkáját, a repülőgépek navigációját, és hosszú távon alapot adhat további fejlesztések számára.

Papp Gábor

Radartelepítés a békéscsabai reptéren Bíró Oszkár telepítette a hungarokontróltól

Fotó: Imre György

A HungaroControl Zrt. LanRadar szoftvercsomagját állítottuk működésbe hétfőn a békéscsabai repülőtéren – nyilatkozta Bíró Oszkár. A cég junior támogató rendszerfejlesztő mérnöke hírportálunknak elmondta, a HungaroControl által kifejlesztett programcsomagot három vidéki településen már igénybe veszik, ami most további városokkal, elsőként a békési megyeszékhellyel bővül.

A HungaroControl, Magyarország egyik legsikeresebb állami tulajdonú vállalata. A cég légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a magyar légtérben, a légiforgalmi szakszemélyzet képzését végzi, és légi-navigációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik.

Bíró Oszkár és Jenei Péter repülőtéri tájékoztató élesítették a rendszert

– A Vidéki Repülőterek Szövetsége kereste meg társaságunkat azzal, hogy szeretnék további négy helyen a már említett LanRadar szolgáltatást igénybe venni – fogalmazott a szakember.

Mint kiemelte, a szoftvercsomag használata repülésbiztonsági szempontból előnyös.

– A megyeszékhelyi úgynevezett Traffic Information Zone-ban (TIZ) láthatóvá teszik a repülőgépekről származó radarjeleket – tette hozzá.

A TIZ forgalmi tájékoztató körzet, az a nem ellenőrzött repülőterek körül kijelölt meghatározott méretű légtér, amelyben a repülések számára a repüléstájékoztató és riasztó szolgálatot az érintett repülőtér repüléstájékoztató egysége nyújtja. A létesítmény munkatársai a szoftvernek köszönhetően pontos képet kapnak és valós idejű információt adhatnak arról, hogy milyen forgalom zajlik a légtérben.

A rendszer eddig a debreceni, a sármelléki és a győri repülőtéren működött. Békéscsaba szinte azonnal reagált a lehetőségre, így a következő fejlesztés-sorozat részeként elsőként a békési megyeszékhelyen állították üzembe a rendszert.

Fotók: Imre György

– A kisgépek forgalma folyamatos nő Békéscsabán, éppen ezért a repülésbiztonság szempontjából elengedhetetlen a fejlesztés – hangsúlyozta Bíró Oszkár. – A hétfőtől működő programnak köszönhetően mindez sokkal könnyebben megvalósítható.

A junior támogató rendszerfejlesztő mérnök a szoftver működési elvével kapcsolatban elmondta, a program a négy használatban lévő radar adatait közvetíti, illetve azokat párosítja a repülési tervadatokkal. A békéscsabai repülőtér szakemberei felcsatlakoznak egy központi szerverre, és mostantól azon keresztül látják ezeket az információkat.

Más fejlesztésekhez is alapot adhat

Antalfai Gábor, a békéscsabai repülőteret működtető Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre kiemelte: a LanRadar jelentős előrelépés számukra, hiszen növeli a helyzettudatosságot és erősíti a komplex szituációk kezelését.

Például, ha egy érkező gép bejelentkezik és egy másik kisgép ugyanakkor iskolakörre indul, akkor még hatékonyabbá teszi a tájékoztatást. Az ügyvezető igazgató megerősítette, hogy különösen a nyári, forgalmasabb időszakban nyújt majd komoly segítséget az újítás, illetve a csökkent látási viszonyok alatti navigációban jelent komoly előrelépést.

Antalfai Gábor elmondta, a szoftver további, hosszú távú fejlesztések számára is alapot nyújthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában