Medgyesegyháza

2019.10.08. 11:07

Szeverényi Mihálynak arról szól az élete, amit egykori tanárától kapott útravalóként

Szeverényi Mihály békéscsabai festőművésznek nyílt kiállítása a helyi művelődési házban a minap, az alkotó 24 alkotását mutatják be.

Nyemcsok László

Fotó: BMH

– Medgyesegyháza-Bánkúthoz a Gazsy család köt, hiszen Gazsy Endre tanított rajzra, és szerettette meg velem a festészetet. Ezért Gazsi Endre-emlékkiállításnak kereszteltem el a tárlatot – mondta a művész, aki már Békéscsabán, a 10-es iskolában volt Gazsy Endre tanítványa. – Amit a tanár úr útravalónak adott, arról szól az életem, a képeim, a szívem-lelkem. Harminc évvel a halála után, 2012-ben készítettem el az Udvar című festményt, ez közös alkotás a Mesterrel. A Bánkútról elszármazottak negyedik találkozójának emléklapjára is ez a kép került fel.

Fotó: BMH

A festményről ez olvasható: „Unikális közös alkotás, melyet Gazsy Endre eredeti festményét alapként használva Szeverényi Mihály álmodott és valósított meg.” A tárlatot Szeverényi János, a művész testvére nyitotta meg, aki az evangélikus missziós központ igazgató-lelkésze. Az alkotó másik testvére, Barnabás költeményeiből szavalt és Farkas Gyula, a művelődési ház igazgatója is méltatta a tárlatot, mely október 27-éig tekinthető meg. Szeverényi Mihály kitért arra, két és fél év múlva lesz 70 éves, és az életmű-kiállítására már készíti műveit. Legutóbbi évfordulóján, 65 évesen a Munkácsy múzeumban jelent meg tárlattal.

A bánkúti eseményen a közösségi ház udvarán a jelenlévők megkoszorúzták a Gazsy Endre emlékére állított kopjafát. Elhangzott, a tanár úr és felesége erős közösségformáló tevékenységet végzett a településen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában