terápiás verseny

2019.10.12. 14:22

Hét aranyéremmel tértek haza Fótról a mezőhegyesiek

Mezőhegyes múltját, jelenét meghatározta, s máig meghatározza a ló. 2013 óta a városban lovas terápiás foglalkozás is van. Szakképzett lovas terapeuta végzi a gyerekek fejlesztését, munkáját pedig a helyi pedagógusok segítik. Olyan sikerrel, hogy a legutóbbi, fóti országos lovas terápiás versenyről is hét aranyéremmel tértek haza.

Csete Ilona

20190927 Fót Magyar Paralovas Bajnokság Fóton A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. 7 aranyérmet szerzett a mezőhegyesi csapat. KAPOTT KÉP! Békés Megyei Hírlap

Fotó: BMH

Kézsmárkiné Piti Irén Szentesről jár hetente a gyerekekhez, akikkel az osztályfőnök, Molnárné Lakatos Edina gyógypedagógus és Kecskés Sándorné nyugdíjazott gyógypedagógiai asszisztens is sokat foglalkozik. Ennek a lelkes és szuper csapatmunkának vannak nagyon látványos, országos hírű eredményei. A fóti siker után mesélt az osztályfőnök minderről.

Mint elmondta, a gyerekek, a helyi általános iskola tanulói, nagyon szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Többségük az eltérő tantervű osztályokba jár, két fő többségi iskola tanterve szerint tanul. Elballagott tanulóik közül is visszajárnak a foglalkozásokra, a versenyekre. A szakértői bizottság szakvéleménye alapján enyhe értelmi, középsúlyos vagy halmozott fogyatékossággal és autizmussal élők ők, hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű családokból kerültek az iskolába.

Ebben az évben is sikeresen szerepeltek a mezőhegyesi diákok a fóti országos lovasterapeuta-versenyen /Fotó: BMH/

– A foglalkozások sikerének köszönhetően 2013 óta részt veszünk az országos gyermekterápiás fesztiválon, Hódmezővásárhelyen és Fóton, az országos lovasterápiás versenyen. A gyerekek nyáron is lelkiismeretesen jártak a foglalkozásokra, nagyon készültek az idei, őszi versenyre is. Az eredményesség, a siker pozitívan hat a harmonikus személyiségfejlődésükre, hatással van tanulmányi eredményeikre, magatartásukra –fogalmazott a pedagógus.

– A fiataloknak nagy élmény a versenyeken való részvétel, hiszen ott a saját személyiségük, ők maguk a legfontosabbak a világon, tőlük függ a dicsőség. Az évi két megmérettetés remek visszajelzést ad a munkánkról, a gyerekek munkájáról. Most, Fóton is voltak ügyességi gyakorlatok, ahol ló és lovasa kiválóan teljesített. Tanítványaink (7-18 éves korig) fegyelmezetten megcsinálták a feladatokat ezen a már nemzetközivé kiterjedt versenyen. Idén 19 csapat vetélkedett a legfényesebb érmekért korcsoportonként és a fogyatékosság mértéke, fajtája szerinti kategóriákban. Nagyon büszkék vagyunk a szépen csillogó érmekre, tanítványaink helytállására.

A gyógypedagógustól megtudtuk, ennek a speciális lovas tornának a célja a tanulásban és értelmileg akadályozott, látás-, illetve hallássérült, mozgássérült, részképességi problémákkal, teljesítmény- és viselkedészavarral, hiperaktivitással, figyelemzavarral, valamint beszédproblémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fogyatékosságspecifikus fejlesztése. A ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és a környezet mind pozitívan hat. A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, a testének melege, puhasága, járásának ringatása. Mindezek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában