Békés megye

2019.10.10. 13:59

Ellenőrzéssel megelőzhető a baj

A lassan már mínuszokat megközelítő hajnali hőmérséklettel egyre több háztartásban beindul a fűtésszezon. Nem mindegy azonban, hogyan kezdjük el felmelegíteni otthonunkat, hiszen egy nem megfelelően működő berendezés számos veszélyhelyzet forrása lehet. Éppen ezért az egyik legfontosabb teendőnk, hogy vizsgáltassuk át fűtésrendszerünket egy szakemberrel.

Vásári Erzsébet

Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának szóvivője elmondta, fűtési időszak előtt mindenképpen gondoskodnunk kell fűtő-tüzelő berendezésünk, valamint azok égéstermék-elvezetőjének (kémény) felülvizsgálatáról. Hozzátette, a lakosság számára a katasztrófavédelem kéményseprői ezt térítésmentesen elvégzik, hogy mindenki biztonsággal melegíthesse fel otthonát. A típusokon belül a szilárd tüzelésű (fa és szén) berendezéseknél évente, míg a gázüzeműek esetében kétévente szükséges elvégezni az ellenőrzést, melyet minden esetben javasolt szakemberre bízni.

A szóvivő beszámolójából kiderült, a fentiek azért is kiemelt fontosságúak, mert 2018-ban tűzoltóik összesen 34, kéményekkel összefüggő tűzesethez vonultak ki Békés megyében, de 2019-ben is bekövetkezett már 17 ilyen káresemény. Továbbá halálos mértékű gáz jelenlétével is nagy számban találkoztak térségünkben, amely miatt tavaly 30, idén pedig 27 alkalommal kaptak riasztást. Utóbbiakon belül szerencsére számos helyszínen volt szén-monoxid-érzékelő, melyek az időben leadott vészjelzéssel megakadályozták a komolyabb személysérülést. Éppen ezért minden érintett háztartásban javasolja annak beszerzését, hiszen a néhány ezer forintos ráfordítással akár tíz évre is biztonságban tudhatják magukat a lakók.

Életeket menthet az ellenőrzés /Illusztráció: Shutterstock/

Egy gyulai építőanyag-üzletház kereskedelmi igazgatója elmondta, tapasztalataik szerint Békés megyében az új ingatlanok építésénél, továbbá a használtak felújításánál is egyre többen választják az elektromos fűtésberendezéseket. Ezen belül népszerűek többek közt az úgynevezett mobil radiátorok, a falra szerelhető panelek, az elektromos kazánok, valamint az inverteres (hűtésre és fűtésre is való) klímák. Hozzátette, ez azért alakulhatott így, mert a fentiek ma már a legkönnyebben kialakítható, legegyszerűbb és legtakarékosabb módszernek mondhatóak, ezzel szemben a gázfűtés beszerelése költséges, időigényes, és karbantartása is nagyobb odafigyelést igényel.

Beszámolójából kiderült továbbá, hogy az elterjedőben lévő passzív házaknál, melyeknek lényege, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználással működjenek, már követelmény a geotermikus (a föld belső hőjéből származó) fűtés és a hőszivattyúk használata, melyeknek bekerülési költsége ugyan magas, de már egyre kevesebb idő – korábban 10-15 év, manapság 8-10 év – alatt térül meg, hiszen a napelemek felszerelése is egyre elérhetőbb.

Végül elmondta, ugyan az új, kondenzációs (belső égésterű) gázkazánoknál már szinte kizárt a szén-monoxid-mérgezés, de a fent említett bonyolultabb és drágább kivitelezés miatt egyre kevésbé választják. Az elektromos fűtésnél pedig csupán a megfelelő áramellátásról (3 fázis) kell gondoskodni.

Különösen fontos évente átnézetni a gázkazánokat

Bíró Ferenc gázszerelő elmondta, érdemes évente – ősszel, még a beindítás előtt – szakemberrel átnézetni a gázkazánokat, mert azok hőcserélői a meleg levegő hatására elporosodnak, amitől az égéstermék-elvezetés útja elzáródik, és megkezdődhet a szén-monoxid-szivárgás. Hozzátette, semmiképpen ne kezdjünk neki saját magunk a szerkezet vizsgálásához, tisztogatásához, mert egy rosszul visszatekert csavar már elég lehet a bajhoz. Az ellenőrzés pedig különösen fontos nyílászárócsere után, mert a műanyag ajtók és ablakok szinte teljesen elzárják a levegő beáramlását, emiatt a légtérben lévő oxigén csökken, amire szüksége van a gázkazán lángjának.

Végül a konvektorokról elmondta, azokat két-három évente szükséges átnézetni, szintén szakemberrel. Kiemelte, ha a gyújtógombbal nem sikerül begyújtani ezeket a készülékeket, akkor se próbálkozzunk gyufával, mert a nyílt láng használata akár robbanáshoz is vezethet a kiáramló gáz miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában