Békés megye

2019.10.31. 06:26

Egy százalékkal esett vissza a lakosságszám

A legfrissebb hivatalos adatok alapján a születések és a halálozások egyenlege, valamint az országon belüli elvándorlás is csökkentette Békés lakónépességét. Jelenleg a megye lakossága valamivel több mint 330 ezer fő.

Busi Ottó

_DSC0025.JPG

Fotó: Prokl Violetta

A legfrissebb hivatalos adatok alapján a születések és a halálozások egyenlege, valamint az országon belüli elvándorlás is csökkentette Békés lakónépességét. Jelenleg a megye lakossága valamivel több mint 330 ezer fő.

Békés megye lakónépessége ez év január 1-jén 334 ezer fő volt, 1,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Az év első hat hónapjában összesen 1217 gyermek jött a világra és 2886-an hunytak el a megye lakosai közül.

Az élveszületések száma 6 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 7,1 százalékkal több volt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Utóbbiak száma a megyék és a főváros körében Békésben emelkedett a legkiemelkedőbben.

Mintegy 1200 gyerek született az első fél évben /Illusztráció: MW/

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1669 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 19 százalékkal haladta meg a tavalyi év első féléves adatait. Idén az esztendő első hat hónapjában 778 házasságot anyakönyveztek, 17-tel – 2,1 százalékkal – kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az Ingatlan.com összefoglalója szerint Békésből több mint ezren költöztek el állandó jelleggel. Érdekes, de a legtöbben a fővárost hagyták el, közel hatezerrel többen mentek el a fővárosból, mint ahányan érkeztek. A megyék közül pedig Szabolcs és Borsod rendelkezik legnagyobb mínusszal, több mint 3-3 ezerrel többen mentek máshova lakni. Őket követi Hajdú-Bihar, majd Békés, valamivel több mint ezer lakossal, megyénkből egészen pontosan 1206-an költöztek állandó jelleggel máshova.

Az elköltözők a hivatalos adatok szerint leginkább Pest megyei településeket választottak, itt az állandó lakók száma 15 ezerrel nőtt: 57 ezren érkeztek és 42 ezren mentek el a megyéből. Győr-Moson-Sopron áll a második helyen, Fe­jér megye pedig a harmadik a sorban, előbbiben 2405 fős, utóbbiban 1481 fős pluszt mutat a mérleg.

Pest megye kiemelkedően népszerű

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint érdekes fejleménynek tekinthető, hogy a budapesti mérleg negatív, azaz a fővárosból többen mentek el, mint ahányan érkeztek állandó lakosnak. Pest megye viszont kiemelkedően népszerű lett.

– A statisztikákban szereplő belföldi vándorlások nagy szerepet játszanak egy-egy térség, város lakáspiacán, mert alapvetően befolyásolják a keresletet. Az is látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlettebb régiók vonzóbbak a költözések, azaz a vándorlások szempontjából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában