Virtuális Erőmű Program

2024.05.29. 08:16

Békés lett idén a legzöldebb vármegye

Békés vármegye lett az ország legzöldebb vármegyéje, valamint három Békés vármegyei település kapott elismerést a Virtuális Erőmű Program napokban a fővárosban, a Parlamentben tartott díjátadó gáláján – közölték a vármegyeházán.

Licska Balázs

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben indította a Virtuális Erőmű Programot. Az elképzelés szerint igazolt energiamegtakarítással annyit spórolnának, amennyivel kiváltható egy valódi erőmű létesítése. Az eseményen Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó – a Virtuális Erőmű Program (VEP) örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke – hangsúlyozta, hogy csak összefogással, gazdálkodással lehet teljesíteni az Európai Unió „Green Deal” vállalásában szereplő 11 százalékos energiafelhasználás-csökkentést 2030-ig.

Virtuális Erőmű Program, Békés, legzöldebb vármegye
Szegedi Balázs alelnök elmondta, hogy Békés vármegye érdemelte ki 2024-ben a Legzöldebb vármegye elismerést. Fotó: BVÖ/Gubis Mariann

A gálán több mint száz elismerést adtak át vállalatoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak, szakembereknek. A díjak között szerepelt a Legzöldebb vármegye kitüntetés, melyet idén Békés vármegye nyert el. A díjat Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke vette át az eseményen.

– Ez az elismerés vármegyénk közös sikerének könyvelhető el, ugyanis településeink, szervezeteink, hatóságaink közös munkájának gyümölcse. Az önkormányzatok legfontosabb céljukként jelölték meg intézményeik energiatakarékos működését, zöldterületeik kiterjesztését és gondozását. Lehet, hogy ezek a fejlesztések a jelenben vannak, de igazán a jövőnek szólnak. Gyermekeink és unokáink élete, életkörülménye múlik azon, hogy mi mit teszünk környezetünkkel, valamint, hogy miként reagálunk a klímaváltozásra – hangsúlyozta az alelnök.

A gálán Energiahatékony Önkormányzat elismerésben részesült környezettudatos fejlesztése eredményeként három Békés vármegyei település: Békéscsaba, Mezőberény és Békésszentandrás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában