Békés megye

2019.10.09. 14:33

A búzavetés elején tartanak még az agrárgazdálkodók

Az őszi árpa vetése megyénkben 30, a búzáé 10 százaléknál tart. A magágy-előkészítést az őszi vetésű kultúrák alá 60, az őszi mélyszántást pedig a terület 10 százalékán végezték el a gazdák.

Nyemcsok László

Dr. Bak Péter, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a megyei betakarítási koordinációs bizottság legutóbbi ülésén elmondta, hogy a rozs, illetve a tritikálé vetése még nem kezdődött el. A napraforgó aratása a végéhez közelít, a megyei átlaghozam 3,2 tonna/hektár. A szójánál 2 tonna/hektár, a kukoricánál 7,3 tonna/hektár a termésátlag.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a napraforgónál egyes fajták átlaga akár 3,8-5 tonna/hektár is lehet. Hozzátette, a nagyüzemek átlaga 3,5-3,7 t/ha. Kozsuch Mihály, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke arról szólt, hogy a kisebb területen napraforgót termesztő gazdálkodók alacsonyabb átlagot érnek el, és megyei szinten a hozamot a nagyüzemi termelés viszi fel.

Magyarné dr. Knap Diána, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője hangsúlyozta, elindultak azok a munkafolyamatok, melyek segítik, hogy az egységes kérelmeknél az előlegfizetés minél szélesebb körben megtörténhessen. Tóth János a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztálya részéről közölte, hogy a parlagfűvel érintett területek ellenőrzésével kapcsolatban a határozatok kiküldése a gazdálkodóknak a vége felé tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában