Békéscsaba

2019.09.08. 06:55

Ne etessük a vízimadarakat!

A vízimadarak esetében a soha, sehol, semmivel ne etessük őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást – tette közzé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Véleményük szerint a vízimadarak etetése felesleges, az effajta cselekedet tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg, és ítéli akár pusztulásra az állatokat.

Busi Ottó

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a „szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük – mondta Orbán Zoltán az MME társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. Hozzátette, a vízimadár-etetés legszomorúbb következménye, hogy élettanilag és viselkedéstorzító hatását tekintve különösen hátrányosan hat a fiókákra.

A szüleiket a nyári etetőhelyekre is követő és utánzó, még repülni sem tudó, tehát jócskán fejlődésben lévő fiatalok a nem megfelelő táplálék miatt visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességet szenvednek el, ami röpképtelenséget, közvetve vagy közvetlenül pedig a madár elhullását okozza. Az etetéssel elkényelmesített, tapasztalatlan fiatalok a tél közeledtével nem vonulnak el, ami újabb veszélyforrást jelent számukra.

A tőkés récéket is veszélyezteti az etetés /Illusztráció: Shutterstock/

Tőgye János az egyesület Békés megyei helyi csoportjának titkára elmondta, megyénkben a leginkább érintett madárfajok a tőkés réce, a szárcsa, esetleg a bütykös hattyú. Ezek azok a fajok, amelyek viszonylag jól tűrik az ember közelségét. Elmondása szerint megyénk azért is érdekes, mert nagyobb városainkban van élő vízfolyás, ahol előfordulhatnak ezek a madarak, így az etetésük is. Szavai szerint még a Körösökön és a horgásztavakon is etetik a vízimadarakat, jellemzően kenyérrel, ez azonban számukra nem egészséges, és ha hosszú távon ezzel etetik, akkor különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki a madaraknál.

– A másik, hogy ezzel megváltoztatjuk a madár szokásait, mert télen is táplálékot találnak, ezért nem vonulnak el, így ha mégis komolyabbra fordul a tél, akkor már nem biztos, hogy van elég idejük vagy energiájuk elvonulni, ami a pusztulásukat is okozgatja. Vagy befagyhatnak a jégbe, ha egy kemény éjszakai hideg jön, amikor a madarak egy be nem fagyott részen maradnak ahol etetik őket – részletezte a titkár.

Hozzátette, a táplálék miatt viszonylag kis helyre koncentrálódnak a madarak, és a zsúfoltság miatt sérüléseket okozhatnak egymásnak, illetve könnyebben terjedhetnek a betegségek. A bedobált élelemért harcoló madarak ugyanis agresszívebbek lesznek oda-odavágnak egymásnak. Ez kisebb nagyobb sérüléseket okoz, ami egyes esetekben tovább rontja a túlélési esélyt. Emellett ahol sok madár van, ott az ürülékükkel is jobban szennyezik a vizet, ami aztán akár a fajtársakat, de akár az embert is megbetegítheti.

Az eleséggel töltött automaták is veszélyesek lehetnek az állatokra

Az MME szerint a vízimadarak teljesen felesleges és veszélyes etetésének egyik szomorú eredménye az egészségesnek hirdetett, de értéktelen ballasztot jelentő „eleséggel” töltött automaták. A vízimadaraknak zöld növényeket kellene legelniük a gyepeken, illetve vízinövényeket a vízben, nem pedig összesöpört malomipari hulladékból pelletált „csemegét”. Viselkedést megváltoztató, a madarakat elkényelmesítő hatásuk miatt ezek ugyanolyan károsak, mint az összes többi bedobált étel, azzal a nem mellékes különbséggel, hogy az emberek megtévesztését bevételszerzésre használják fel. Azaz a madarak és az emberek kárára nyerészkednek, amihez a jó szándékú, de kellő ismeretekkel nem rendelkező önkormányzatokat, területtulajdonosokat is megtévesztik. Ne dőljünk be tehát az automatákon olvasható hamis ígéreteknek, ne pazaroljuk a pénzünket a madaraknak kárt okozó, hulladék eledel megvásárlására és bedobálására – hívja fel a figyelmet az MME.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában